Підсумки проектів організацій-партнерів DVV International в Україні за 2019 рік

В 2019 році розпочалась нова 3-річна фаза проекту DVV International в Україні "Сприяння освіті дорослих в Україні". Це є головним проектом Представництва DVV International в Україні. Головним донором реалізації проекту виступає Федеральне міністерство економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ). Кінцевою метою проекту є більш дієва та більш ефективна система освіти для дорослих в Україні.

В 2019 році розпочалась нова 3-річна фаза проекту DVV International в Україні "Сприяння освіті дорослих в Україні". Це є головним проектом Представництва DVV International в Україні. Головним донором реалізації проекту виступає Федеральне міністерство економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ). Кінцевою метою проекту є більш дієва та більш ефективна система освіти для дорослих в Україні.

Поміж іншими, одним з головних напрямків проекту є підвищення якості та диверсифікації освітніх послуг партнерами для соціально незахищених (безробітних, ВПО, соціально незахищених молодих людей, сільських жінок, ув'язнених та колишніх ув'язнених тощо).

На цьому напрямку ми підтримуємо наших партнерів - центри освіти та навчання дорослих - у розробці та реалізації освітніх програм, орієнтованих на потреби, спрямованих на підвищення економічної, соціальної відповідальності людей та життєвих навичок, які, нарешті, повинні впливати на функціональну грамотність, безробіття, зменшення бідності та підвищення якості життя в місцевих громадах.

Діяльність по цьому напрямку здійснюється спільно з партнерськими організаціями в 6 регіонах України. Хочемо коротко розповісти про нашу спільну діяльність та проміжні результати 2019 року.

Мелітополь, Запорізька область

Проект «Центр Освіти Дорослих – інструмент сталого розвитку громади» реалізовується ГС Соціальне підприємство «Центр освіти дорослих «Перший».

Мета проекту - сприяння сталому розвитку громад міста Мелітополь та Мелітопольського району Запорізької області шляхом розробки та впровадження якісних освітніх програм Центру освіти дорослих «Перший». Ідея проекту полягає в популяризації цінності освіти і навчання дорослих шляхом надання актуальних на якісних освітніх послуг для дорослих в сфері неформальної освіти на базі Центру освіти дорослих «Перший». 

Результати систематичних досліджень освітніх потреб дорослого населення дозволили виділити актуальні освітні послуги в сфері неформальної освіти за трьома основними напрямками: особистісний розвиток, професійна та громадянська освіта.

З квітня 2019 року було реалізовано 15 освітніх програм, в тому числі 8 професійного спрямування, 7 – особистісного розвитку та 1 – з громадянської освіти, проведено 2 тренінги з особистісного розвитку та 2 майстер-класи. 691 слухач пройшли навчання у ЦОД «Перший». Розроблено 11 нових освітніх програми для дорослих.

ЦОД «Перший» провадить роботу з популяризації навчання протягом життя в місті як за допомогою розвитку присутності в інфо-просторі, так і проведення заходів. Дводенний свято-ярмарок тренінгів та майстер-класів професійного та особистісного розвитку для жителів міста та регіону зібрав 446 учасників, які взяли участь у навчальних заходах. Проведена робота з адвокації цінності навчання протягом життя та освіти дорослих на рівні міста, освіта впродовж життя знайшла своє місце у стратегії розвитку міста до 2030 року і програмі соціально-економічного і культурного розвитку міста Мелітополя  на 2020 рік.

Полтава

Проект "Центр освіти дорослих – середовище особистісного й професійного розвитку" реалізовується ГО «Центр освіти дорослих Полтавщини».

Мета проекту - створення сприятливого освітнього середовища для особистісного та професійного розвитку дорослих осіб, що прагнуть опанувати нові компетентності, удосконалити існуючі професійні навички.

Центр функціонує на базі ВНЗ Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі», де виділені приміщення для навчання та під офіс. Особлива увага в роботі Центру приділяється соціально-вразливим категоріям громадян, зокрема: внутрішньо-переміщені особи; люди похилого віку; жінки, що перебувають у кризових життєвих обставинах; безробітні; звільнені з місць позбавлення волі; учасники АТО/ООС та члени їх родин, люди з інвалідністю, малозабезпечені та багатодітні родини тощо.

Кількість бенефіціарів, які отримали освітні послуги у Центрі освіти дорослих з вісім місяців 2019 року – 720 осіб. За основі дослідження потреб місцевого населення розроблені і проведені тренінги з саморозвитку, розвитку ІТ-компетентностей, компетентностей із ефективної комунікації, компетентностей із командної роботи, розвитку економічних  компетентностей.

ГО «Центр освіти дорослих Полтавщини» подано та виграно проект «Бюджету участі», завдяки якому будуть надаватись освітні послуги для населення м. Полтава віком 55+ за рахунок міського бюджету.

Галицинівська ОТГ, Миколаївська область

Проект «Галицинівська ОТГ: громада, яка навчається і навчає» реалізовується ГО «Клуб сталого розвитку «Південна ініціатива».

Мета проекту - сприяння особистісному інтелектуальному, соціальному та економічному розвитку жителів 6-ти сіл Галицинівскої ОТГ, шляхом вибудовування безперервної різнотематичної освітньої та методичної діяльності 5 філій Центру освіти дорослих Галицинівської ОТГ органами місцевого самоврядування і стейкхолдерами з розвитку освіти дорослих в ОТГ і Україні.

В 2019 році Галицинівська ОТГ продовжила розвиток мережі освіти дорослих у громаді, і було створено 3 нові філії Центру освіти дорослих та реорганізовано одне вже діюче приміщення в 4 селах. Філії забезпечені у повному обсязі необхідною матеріально-технічною базою, що у свою чергу надасть можливість близько 7-тисячному дорослому населенню ОТГ отримувати освітні послуги в комфортних приміщеннях. У 2019 році мешканці громади мали змогу взяти участь у курсах по таким темам: англійська мова; мистецтвознавчі курси та програми, зокрема зі створення сувенірної продукції; водіння авто; ділова українська мова та курси з підприємництва. Загалом у навчанні взяли участь 193 жителя громади і ще 350 пройшли навчання он-лайн.

В одному з сіл був проведений фестиваль освіти дорослих у якому взяли участь понад 100 учасників.

Галицинівська ОТГ має важливий документ, який окреслює цілі та завдання з розвитку освіти дорослих у Галицинівської ОТГ на 2020-2026 роки, етапність їх досягнень та впровадження завдань. Додатково даний документ фінансово підтримуватиме впровадження освітніх програм протягом наступних 7 років

Суми

Проект «Підтримка освітніх послуг Центру освіти дорослих і популяризація освіти протягом життя в місті Суми» реалізовується ГО «Центр освіти впродовж життя».

Мета - сприяння сталому розвитку освітніх послуг для дорослих (насамперед людей пенсійного та передпенсійного віку), які підвищують їх якість життя та можливості на ринку праці, у місті Суми.

З червня по листопад 2019 року близько 700 жителів міста Суми взяли участь у освітніх заходах проекту, підвищили свої громадянські компетентності та компетентності, що посилюють їх можливості на ринку праці. Жителі мали можливість участі у відкритих освітніх зустрічей-дискусій/лекцій/тренінгів з лідерами думок, вченими, громадськими діячами, місцевими політиками; пройти курс "Збереження доброго здоров'я і активного способу життя для людей старшого віку"; курси з фінансової, інформаційної, цифрової грамотності, курси з ділової української мови тощо.  Центр освіти дорослих «Education for Life» посилив своє позиціювання в місті Суми як інституції, що може розробити й організувати будь-який курс неформального навчання та позиціювання як Центру громадянської освіти міста.

Результати проекту переконали міську владу Сум в необхідності посилення організаційних підходів до освіти дорослих у місті. Як наслідок, напрям «Популяризація та розвиток освіти впродовж життя» включено до стратегії розвитку міста на 2020-2030 роки (що передбачає розроблення у 2020 році спеціальної цільової програми фінансування), а також підготовлено та підписано міським головою заявку міста Суми на вступ до всесвітньої мережі ЮНЕСКО міст, що навчаються.

Львів

Проект «Мережа освіти дорослих у Львові» реалізовується Комунальною Установою «Інститут Міста», спільно з Управлінням Культури Львівської міської ради.

Мета - створити мережу закладів освіти для дорослих на базі бібліотек, яка налагодить систему неперервної освіти дорослих у Львові.

За три місяці з вересня по грудень 275 людей взяло участь в навчанні, а загалом 408 людей було охоплено заходами проекту. Перед початком проекту були проведенні консультації з різними міськими стейкхолдерами та дослідження освітніх потреб містян за результатами якого виявилось, що львів’яни найбільше зацікавлені у вивченні іноземних мов, психології і менеджменту. Також великий відсоток жителів надав перевагу освоєнню графічного дизайну і творчих напрямів. Курси за цими напрямками під брендом «ЦЕ – центри едукації» проводились в 3 міських бібліотеках. 16 бібліотекарів пройшли спеціальне навчання для супроводу організації і проведення освітньої діяльності для дорослих на базі бібліотек.

Проміжні результати проекту, схвальні відгуки містян мотивують Міську Раду Львова і надалі розвивати напрямок неформальної освіти, зокрема Львів планує приєднатись до Всесвітньої мережі ЮНЕСКО міст, що навчаються, посилити співпрацю різних міських інституцій для розвитку і розширення мережі освіти та навчання дорослих у місті.

Буча, Київська область

Проект «Освіта дорослих ОТГ» реалізовується ГО «Поклик поколінь».

Мета - створення територіального Центру освіти дорослих і навчальних тематичних просторів в ОТГ для популяризація ідеї освіти та навчання дорослих.

За вісім місяців 2019 року 297 жителів Бучанської ОТГ взяли участь у навчальних курсах. 12 осіб, які пройшли курси Центру, офіційно працевлаштувалися, не менше 7 стали самозайнятими.

У співпраці з територіальними установами освіти та культури, місцевим бізнесом створено 5 освітніх просторів для освіти та навчання дорослих. Жителі мали можливість пройти курси по темам: Грамотність і базові вміння та навички; Іноземні мови (англійська, німецька, польська); курси психологічної підтримки «Життєдар»; Обробка бурштину; «Другий шанс» (для недієздатних осіб смт Бородянка); громадянська освіта, Світ громад; Християнська етика; Велотуризм; тренінги з освіти дорослих для тренерів, вчителів, місцевих чиновників.

В 2019 році затверджено концепцію розвитку освіти дорослих в Бучанській об'єднаної територіальній громаді.


Крім безпосередньої підтримки проектів партнерів DVV International в Україні займається систематичним підвищенням інституційної спроможності центрів навчання та освіти дорослих, навчанням персоналу, менеджменту та тренерів організацій-партнерів, адвокації покращення нормативної бази та фінансування для розвитку освіти дорослих в регіонах. В 2020-2021 році планується продовження співпраці з партнерськими організаціями, розширення кількості курсів та послуг для населення, покращення освітніх сервісів та розвиток спроможності центрів.

 

НАЛАШТУВАННЯ COOKIE
ВИ ЗАЛИШАЄТЕ ВЕБСТОРІНКУ DVV INTERNATIONAL
Важливо: Якщо ви натиснете на це посилання, ви залишите вебсторінку DVV International. DVV International не несе відповідальності за вміст сторонніх вебсайтів, до яких можна отримати доступ за посиланнями. DVV International не впливає на те, щодо яких ваших персональних даних здійснюється доступ та / або обробка на цих сайтах. Щоб отримати додаткову інформацію, перегляньте політику конфіденційності провайдера зовнішніх вебсайтів.