Конкурс про радянське минуле визначив переможців

Журі конкурсу «Радянське минуле: (пере)осмислення історії» завершило процес оцінки 292 конкурсних робіт, що були подані учасниками з усіх регіонів України.

 

Журі конкурсу «Радянське минуле: (пере)осмислення історії» завершило процес оцінки 292 конкурсних робіт, що були подані учасниками з усіх регіонів України.

Конкурс стартував у вересні минулого року і залучив близько 1500 молодих людей віком від 14 до 18 років. Молодь об’єднувалася в дослідницькі команди, під керівництвом вчителів-консультантів для проведення локальних досліджень українського радянського минулого.

Кожна команда подавала на конкурс свою роботу у довільному форматі – це міг бути як есей, так і комікс, онлайн квест чи виставка, яка обов’язково супроводжувалася спеціальним дослідницьким щоденником. Мета щоденника полягала у тому, щоб дати членам журі максимальне уявлення про процес роботи в команді, спосіб роботи з джерелами тощо.

Оцінювання робіт проходило у два етапи. На першому етапі команда професійних педагогів з Всеукраїнської асоціації вчителів історії та громадянознавства «Нова Доба» відібрала з 292 зареєстрованих для участі робіт – 36 подань.

Другий рівень оцінки передбачав рейтингування найкращих робіт. Члени журі, знані у світі професійні історики, уважно проаналізували роботи, відібрані на першому етапі, і розподілили їх між трьома призовими місцями. Журі відзначило ще 21 подання як такі, що мають великий потенціал і потребують заохочення; для них було створено 4 місце.

Результати конкурсу, а також і самі конкурсні роботи, можна знайти на офіційному сайті проєкту: http://competition.novadoba.org.ua/

Коментуючи процес оцінки, Наталя Шліхта з Києво-Могилянської академії – учасниця журі, відзначила: «Учасники конкурсу, обравши для презентації дуже конкретні історичні сюжети (від радянських новорічних іграшок і молодіжної моди до доль примусових переселенців і портретів добровільних виконавців Голодомору), не лише здійснили справжні міні дослідження, базуючись на опрацюванні історіографії і найрізноманітніших, доступних для них, джерел. Вони також спробували зробити з цього якісь ширші висновки, які стосуються як історії України, так і їхнього сприйняття цієї історії. І, що не менш важливо, вони ще й представили результати своїх досліджень у дуже привабливих форматах, популяризуючи їх серед своїх ровесників і не тільки».

Інший учасник процесу оцінки, дослідник історичної політики, Георгій Касьянов додає, що «переосмислення радянського періоду – є надзвичайно важливим з огляду на надмірну ідеологізацію і політизацію політики пам’яті в останні роки. Дуже важливо, що учні й вчителі мають можливість поглянути на складний, суперечливий період історії власної країни з позицій повсякденної історії, біографій, на рівні регіону чи малої Батьківщини. Не менш важливим є те, що проєкт дає можливість не відкидати досвід минулого на підставі ідеологічних упереджень чи політичної кон’юнктури, а поглянути на радянський період як на частину власної історії».

Доктор Ярослав Грицак, поруч із перевагами робіт, наголошує також і на мінусах: «за деякими проєктами проглядаються "вушка" вчителів й ідеологів – тому вони звучать дуже по-радянськи, так, як би їх організовували піонервожаті... Звідси  багато пафосу і штучності, якої у дітей нема, але у яких дітей виховують. Треба особливо націлювати учнів й вчителів на розвиток смаку щодо історії: історія – це дуже жива наука, їй пафос  і банальності чужі, бо тоді це вже не історія, і забронзований ідеологічний продукт».

Продовжуючи думку свого колеги, Тетяна Себта, дослідниця проблеми остарбайтерів, підкреслює, що конкурс був в першу чергу для школярів «і у них все ще попереду. Головне, що проводили вони свої дослідження з непідробною цікавістю, по-справжньому співпереживаючи своїм героям. Конкурс, як видно з робіт, про що навіть деякі учасники прямо писали, не просто збагатив знання учнів про певні історичні періоди, а змінив їхні погляди на історію як науку, а головне їхні уявлення про певні історичні події, до яких, як виявляється, можна доторкнутися, побачити і почути. Завдяки конкурсу для них відкрився зовсім інший світ, який повчає, спонукає думати, аналізувати і співпереживати. А це, безумовно, найкращий результат».

Оксана Кісь, експертка з гендерної історії, говорить, що «Закоріненість таких учнівських досліджень у локальні виміри радянського – в історії власних міст, громад, сіл і шкіл – дає змогу учням відчути минуле, якого вони не бачили і досвідчили, як свою історію – те, що має безпосередній стосунок до них самих через пережите їхніми рідними, сусідами, мешканцями їхніх міст і сіл. Таким чином минуле перестає бути чимось далеким і абстрактним – набуває цілком конкретних людських рис, «промовляє» до кожного. Те, що учні не лише виконували дослідження, розширюючи власні знання та здобуваючи нові навички, а й презентували результати свої проєктів у власних громадах – ще одна дуже цінна риса цього проєкту, бо в такий спосіб відновлюється діалог і порозуміння поколінь, які було штучно розірвано у радянський час. Для мене цей конкурс є не тільки і не стільки про дослідження історії, скільки про пізнання себе через пізнання минулого».

Враховуючи виклики пандемії та обмеження, запроваджені урядом, команда проєкту проведе церемонію нагородження для володарів першого місця у вересні 2020 року у Києві. Призери 2-4 місць отримають іменні сертифікати та подарунки поштою. Слідкувати за оновленнями можна на сторінці конкурсу в Фейсбук Радянське минуле. Переосмислення історії та на офіційному сайті  www.competition.novadoba.org.ua

Конкурс Радянське минуле: (пере)осмислення історії є частиною міжнародного проєкту «Конкурс з історії у Білорусі, Грузії, Молдові та Україні ІІ», що виконується спільно DVV International в Україні та Всеукраїнською асоціацією «Нова Доба» за підтримки Федерального міністерства закордонних справ Німеччини.


 

НАЛАШТУВАННЯ COOKIE
ВИ ЗАЛИШАЄТЕ ВЕБСТОРІНКУ DVV INTERNATIONAL
Важливо: Якщо ви натиснете на це посилання, ви залишите вебсторінку DVV International. DVV International не несе відповідальності за вміст сторонніх вебсайтів, до яких можна отримати доступ за посиланнями. DVV International не впливає на те, щодо яких ваших персональних даних здійснюється доступ та / або обробка на цих сайтах. Щоб отримати додаткову інформацію, перегляньте політику конфіденційності провайдера зовнішніх вебсайтів.