Історія моєї громади (конкурс історичних досліджень у Білорусі, Грузії, Молдові та Україні)

Розпочинає свою роботу міжнародний освітній проект «Історія моєї громади: минуле для спільного майбутнього». У межах цього проекту відбудеться конкурс історичних досліджень серед учнів з країн Східного партнерства: Білорусі, Молдови, Грузії та України.

Ідея цього проекту заснована на досвіді міжнародної мережі історичних конкурсів EUSTORY, що проводить історичні конкурси серед молоді у 25 країнах Європи. Вперше такий конкурс відбувся у 1973 році за ініціативи президента ФРН, Ґустава Хайнемана та громадського діяча із Гамбурга, Курта Кьорбера. Вони вірили, що у такий спосіб допоможуть молоді переосмислити травматичне минуле Німеччини.

Наш проект проводиться Представництвом DVV International в Україні у партнерстві з Фондом Кьорбера (Гамбург) та у співпраці з Всеукраїнською асоціацією викладачів історії та суспільних дисциплін «Нова Доба», і міжнародної мережі історичних конкурсів «EUSTORY», за підтримки Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина.

ДЛЯ КОГО ЦЕЙ ПРОЕКТ?

  • учні старших класів та випускники шкіл, які ще не вступили до університету, вікова категорія від 14 до 18 років.
  • вчителі, громадські активісти, музейники, краєзнавці, екскурсоводи  тощо, які мають час, натхнення і сили допомогти учням проводити дослідження.

Заявку для участі можна буде подати починаючи із січня 2018 року. Ми прийматимемо заявки лише від груп, що складаються із учнів під керівництвом тьютора.

ЯК ПРАЦЮЄ ПРОЕКТ?

Підготовчий етап

Поширення інформації про проект

Етап перший

Листопад-грудень 2017

Підготовка тьюторів, які куруватимуть учнівські групи. Їх ми навчатимемо як працювати У ПАРТНЕРСТВІ із учнями, як обрати цікавий епізод для дослідження, а також, як за допомогою історичних досліджень можна сформувати успішну громаду

Етап другий

Січень – Квітень 2018

Оголошення конкурсу досліджень. Учні спільно із тьюторами формують команди і проводять дослідження впродовж трьох місяців. Дедлайн для подачі дослідження – 1 квітня 2018 року

Етап третій

Квітень – Травень 2018

Відбір найкращих проектів, презентація найкращих проектів у Києві. Визначення переможців конкурсу

Етап четвертий

Травень – Жовтень  2018

Найкращі проекти отримують фінансову підтримку та впроваджуються у громадах

Етап п’ятий

Листопад 2018

Учні найкращих команд беруть участь у літній академії EUSTORY у Берліні (більше читати тут)

Етап шостий

Листопад 2018

Нагородження тьюторів дипломом DVV International

ХТО ТАКІ ТЬЮТОРИ?

Тьютори — це наставники, які зможуть організувати роботу команд, та будуть курувати дослідницькі проекти учнів. У межах проекту для них буде проведено спеціальні семінари, які мають меті підготувати тьюторів до виконання спільного з учнями історичного дослідження.

Тьютори повинні вміти: а) використовувати так званий проектний метод дослідження у партнерстві з дітьми, б) мати навички задавання правильних питань до об’єктів минулого, в) мати оглядові знання із брендування минулого/популяризації минулого, г) мати оглядові знання із пам’яткоохоронної роботи, д) вміти презентувати свої дослідження для різних цільових аудиторій. З детальною навчальною програмою семінару можна ознайомитись тут.

За підсумками проекту, тьютори отримують спеціальний диплом експерта від DVV International.

ПРОВЕДЕННЯ ДОСЛІДЖЕННЯ

  • Дослідження проводиться учнівською командою під керівництвом тьютора протягом 3 місяців. Кількість учнів у команді необмежена;
  • Дослідження не обмежуються тематично і можуть бути представлені у будь-якій формі - есе, пересувна виставка, новий туристичний маршрут, кіно, зняте на мобільний тощо;
  • Окрім дослідження учасники мають подати щоденник дослідника (проект наразі розробляється) та короткі пропозиції, як використати це дослідження для користі громади/міста/села.

ЖУРІ ОЦІНЮВАТИМЕ:

  1. власне проект (оригінальність ідеї, цікавість, корисність);
  2. щоденник, у якому учасники будуть описувати процес проведення дослідження, відповідаючи на певні стандартні і відкриті питання (його проект наразі розробляється).

Дослідження та робочі зошити команди відправлятимуть електронною поштою. Після чого журі відбере кілька найкращих, які змагатимуться між собою у Києві.

НАЙЦІКАВІШІ ПОДАННЯ ОТРИМАЮТЬ ФІНАНСУВАННЯ

Програма є безкоштовною

Витрати на навчання, проїзд, харчування та проживання учасників у Києві під час проведення семінарів та фінальної презентації, а також — на участь в академії «EUSTORY» забезпечують організатори програми.

Для отримання додаткової інформації можна звернутися до координатора проекту

fert@dvv-international.org.ua або написати нам у Facebook

 

НАЛАШТУВАННЯ COOKIE
ВИ ЗАЛИШАЄТЕ ВЕБСТОРІНКУ DVV INTERNATIONAL
Важливо: Якщо ви натиснете на це посилання, ви залишите вебсторінку DVV International. DVV International не несе відповідальності за вміст сторонніх вебсайтів, до яких можна отримати доступ за посиланнями. DVV International не впливає на те, щодо яких ваших персональних даних здійснюється доступ та / або обробка на цих сайтах. Щоб отримати додаткову інформацію, перегляньте політику конфіденційності провайдера зовнішніх вебсайтів.