Мережа Urban X-Change

Про проєкт

Глобальні виклики не зупиняються на національних кордонах і можуть бути вирішені лише шляхом спільної транснаціональної співпраці – як на політичному, так і на суспільному рівні. Мережа Urban X-Change пропонує дев’яти німецьким центрам освіти дорослих (Volkshochschule) та їхнім колегам у Великій Британії, Україні та США можливість здійснювати транскордонну культурну та освітню діяльність у тісній співпраці з відповідними міськими адміністраціями та місцевим громадянським суспільством. Тематичні рамки визначені Порядком денним до 2030 року.

Створення Urban X-Change Network відбулося у вересні 2021 року. Мережа діятиме до грудня 2023 року. Проєкт фінансується Федеральним міністерством закордонних справ Німеччини та реалізується DVV International.

Цілі

Сприяючи транснаціональному діалогу та транскордонній проєктній діяльності, проєкт Urban X-Change Network має на меті:

  • Розширювати побратимство міст та їхню співпрацю через активну участь закладів освіти дорослих та мереж громадянського суспільства;
  • Поєднати людей з різних міст Німеччини з людьми з міст Великої Британії, України та США;
  • Залучати до зовнішньополітичних процесів людей, чиї голоси в іншому випадку рідко чують;
  • Сприяти багатосторонньому обміну інформацією щодо існуючих викликів у рамках Порядку денного до 2030 року;
  • Посилити мережу британських, українських та американських навчальних закладів для дорослих за допомогою німецьких центрів освіти дорослих.

Стейкхолдери

Керівну позицію в проєкті має DVV International, Інститут міжнародного співробітництва Німецької асоціації освіти дорослих. Проєкт фінансується Федеральним міністерством закордонних справ Німеччини.

Міста-партнери: заклади освіти дорослих, представники міських адміністрацій та громадянського суспільства обох міст у партнерстві утворюють двонаціональну координаційну групу для реалізації спільно погоджених заходів.

Партнерства міст супроводжуються менеджерами зовнішніх процесів протягом усього часу реалізації проєкту.

Огляд партнерства міст

Наріжним каменем мережі Urban X-Change є партнерство між містами. Міста, їхні заклади освіти дорослих та громадянське суспільство у Великій Британії, Україні та США разом із німецькими колегами здійснюватимуть транскордонну діяльність протягом 2022-2023 років.

Німецько-українське партнерство

Целле-Суми

Спільний центр миру міст-побратимів «Мистетцтво вчитися та жити разом: освіта для демократії, прав людини та сталого розвитку»

Партнери проєкту: заклади освіти дорослих: Volkshochschule Celle (Німеччина) та неурядова організація (НУО) Центр навчання впродовж життя, Суми (Україна)

Міські адміністрації: м. Целле, Сумська міська рада

Громадські організації: Сумський державний університет; Сумський центр дозвілля молоді; ГО Рада молодих вчених, м. Суми; ГО «Центр громадянської освіти та ділових ініціатив у Сумах»; ГО «Центр Євроініціатив», м. Суми.

Тривалість проекту: травень 2022-лютий 2023

Лейпциг-Київ

Проєкт навчання протягом життя «Об’єднуймося, навчаймося разом»

Партнери проєкту: заклади освіти дорослих: Volkshochschule Leipzig (Німеччина) та ГО «Асоціація інноваційної та цифрової освіти», Київ (Україна)

Міські адміністрації: міста Лейпцига та міста Києва

Організації громадянського суспільства/інші партнери: Державна наукова установа «Інститут модернізації змісту освіти» Міністерства освіти і науки України, ГО «Асоціація студентів України», ГО «Асоціація освіти дорослих» (Україна), ГО «Контакт-Україна» (Німеччина), Theater der jungen Welt (Німеччина)

Тривалість проєкту: серпень 2022-березень 2022.

Поточні результати та діяльність

У рамках партнерства Львів-Фрайбург вже вдалося провести кілька воркшопів. У березні 2023 року відбулися заходи відкриття проєкту в обох містах. Після цього 21 квітня відбулася онлайн-лекція про систему освіти у Німеччині. 24 квітня пройшов семінар з пошуку роботи у Німеччині. А 26 квітня львівські партнери провели онлайн-захід про освітню систему в Україні.

Співпраця Київ-Лейпциг тривала із серпня 2022 року по грудень 2022 року та була зосереджена на створенні можливостей для навчання та підтримки психічного здоров’я українських біженців. На початку вересня 2022 року у Лейпцигу було створено Український освітній хаб у Німеччині, який увійшов до Мережі українських освітніх хабів за підтримки Міністерства освіти і науки України. Загалом у Хабі за підтримки DVV International відбулося 40 заходів. У результаті реалізації проєкту було створено/запроваджено:

  • консультаційний центр, де організатори надають правову підтримку для українців у форматі відеолекцій, що розміщені на сайті, а також психологічну підтримку та індивідуальні консультації;
  • освітній центр для проведення заходів, таких як лекції, тренінги, семінари, розмовні клуби;
  • центр розвитку дитини, де здійснюється психологічний супровід дітей;
  • консультаційну підтримка учнів на базі Освітнього хабу, де діти шкільного віку та абітурієнти можуть пройти профорієнтаційне тестування;
  • онлайн-хаб, де більшість лекцій, семінарів та інших освітніх заходів проводяться онлайн. Повідомлення розміщені в телеграм-каналі Освітнього хабу в Німеччині.

Співпраця Суми-Целлє охоплювала період з червня 2022 року по лютий 2023 року. У червні 2022 у кожному з міст було створено Спільний центр миру «Мистецтво вчитися та жити разом: освіта для демократії, прав людини та сталого розвитку». У липні 2023 року в Целлє відбувся освітній фестиваль «Мистецтво вчитися та жити разом». У листопаді 2023 року освітній фестиваль відбувся в місті Суми. У лютому 2023 року обидві організації-партнери спільно провели заключний захід: «Urban X-Change TED-TalkEducationDesigns: Perform your future by lifelong learning».

Плани на майбутнє

У рамках партнерства Львів-Фрайбург заплановано ще кілька заходів. Протягом квітня – липня 2023 року планується провести низку презентацій, майстер-класів та лекцій. Зокрема, зазначені заходи стосуватимуться обміну освітнім досвідом та найкращими практиками в обох містах, тренінгів з пошуку роботи для українських біженців, створення фільму про навчання впродовж життя у Львові та Фрайбурзі та проведення міжкультурного обміну.

НАЛАШТУВАННЯ COOKIE
ВИ ЗАЛИШАЄТЕ ВЕБСТОРІНКУ DVV INTERNATIONAL
Важливо: Якщо ви натиснете на це посилання, ви залишите вебсторінку DVV International. DVV International не несе відповідальності за вміст сторонніх вебсайтів, до яких можна отримати доступ за посиланнями. DVV International не впливає на те, щодо яких ваших персональних даних здійснюється доступ та / або обробка на цих сайтах. Щоб отримати додаткову інформацію, перегляньте політику конфіденційності провайдера зовнішніх вебсайтів.