Навчання у дорослому віці може кардинально змінити життя або поліпшити його якість. Ділимося досвідом випускниць освітніх курсів

Випускниці курсів на базі партнерських центрів освіти дорослих розповіли, як навчання у дорослому віці вплинуло на їхнє життя.

Навчання у дорослому віці має чимало переваг для людини, яка навчається. Воно сприяє підтриманню когнітивних функцій на належному рівні, допомагає знайти однодумців та є ще одним чинником для отримання позитивних емоцій. А іноді навчання може впливати на життя людей більш глобально, зокрема, на їхній професійний розвиток та самореалізацію. Нижче наводимо декілька відгуків слухачок різних курсів на базі партнерських центрів навчання та освіти дорослих.

Олександра, 42, пройшла шлях від виховательки, згодом підприємиці до домашнього кондитера та професійного майстра виробничого навчання у вищому професійному училищі.

“Мій шлях у навчання дорослих розпочався дивним чином. У молодшого сина не було бажання навчатися. Психолог порадив бути для дитини прикладом і почати вивчати нову справу або мову. Випадково потрапила на вебінар "Домашній кондитер" і вирішила навчитися готувати сучасні десерти. На жаль, не змогла знайти кондитерські курси у нашому місті, але змогла встрибнути в "останній вагон" на серію кондитерських майстеркласів від Центру освіти дорослих "Перший". Після майстеркласів зрозуміла, що мені подобається кондитерська справа і у мене це доволі непогано виходить. Там і здобула потрібні знання, яких мені бракувало. Почала далі розвиватися у цьому напрямку. Пройшла курси на базі ЦОД "Перший" із саморозвитку і вже чітко зрозуміла, як планувати своє життя далі. На заняттях різних курсів познайомилася з командою ЦОД "Перший" і зрозуміла, що мені потрібно саме сюди. З часом стала частиною цієї команди і тренеркою кондитерських курсів. Завдяки маленькому майстеркласу змінила повністю своє життя: роботу і професію. Зрозуміла, що потрібно повернутися до своєї першої освіти – педагогічної. Так почала працювати майстром виробничого навчання. Згодом вступила до університету для подальшого розвитку в новому професійному напрямку".

Наразі Олександра здобуває освіту технолога харчової промисловості та мріє про "маленьку реформу у профтехосвіті", аби давати можливість дітям отримувати сучасні знання.

“Тепер, через деякий час після першого навчання, я вже не розумію, як я раніше жила без цього. Постійно відвідую нові й нові курси, програми як професійного спрямування, так і з саморозвитку. Завдяки навчанню, активній співпраці з Центром освіти дорослих вже у ролі тренерки та члена команди, в найскладніші часи лютого-грудня 2022 року вдалося не лише вижити, а й здобути новий досвід, який і досі допомагає мені”.

Ірина, 53, математик за освітою, вирішила змінити свою професійну діяльність, пройшовши курси “Крій та шиття” та “Кондитерська майстерність” на базі Центру освіти дорослих міста Полтави. 

“Навчання на курсах допомогло навчитися шити і вишивати. Можливо, буду використовувати це у майбутньому, щоб підвищити рівень доходу. Навчання на курсах кондитерської майстерності дуже зацікавило. Після закінчення буду мати кваліфікацію майстра-кондитера, що допоможе влаштуватися на роботу, докорінно змінити життя. З'явилися думки відкрити власну справу. Можливо, надати ВПО, що залишилися без роботи, декілька робочих місць. Курси дуже професійні, викладачі – майстри своєї справи. Навчання насичене і зрозуміле. Багато технологій, які знають тільки викладачі. Багато практики. Все сподобалось”.

Світлана, 37, пройшла низку курсів на базі Центрів Едукації “ЦЕ” у Львові. Це, зокрема, курси “Практична психологія”, “Ментальне здоров'я”, “Арт-терапія”, “Бухгалтерія для ФОП” та інші. Наразі жінка навчається на сертифікованого коуча.

“Я дуже вдячна Центрам Едукації за можливість навчатися новому, цікавому і тому, що подобається. Спробувати себе в сфері психології. Знання, отримані там, дозволяють мені порівнювати і бачити чітку різницю між психологією і коучингом. Ще мені це потрібно, щоб краще розуміти себе і світ, своє місце в ньому. Крім того, я планую повертатися до психології згодом. Здобуті знання з психології використовую і в звичайному житті, з сім'єю чи оточенням. Особливо став у нагоді курс ментального здоров'я, який актуальний завжди, особливо нині. Насправді я дуже рада, що знайома із Центрами Едукації і щиро вдячна за такий досвід і можливості”.

Алла, 53, працює бухгалтером. Нещодавно вона вирішила пройти курс “Твоя йога” на базі Центру освіти дорослих міста Нікополя. Від цього жінка отримала несподівані вигоди. 

“Проходження курсу “Твоя йога” дало можливість приділити більше уваги своєму внутрішньому стану. Стати більш спокійною, здоровою, врівноваженою людиною. Попросту стати більш щасливою. А, як наслідок, зʼявилося більше сил та мотивації для саморозвитку в різноманітних сферах, що є дійсно мені цікаво та корисно”.

Наталія, 64, за фахом інженер-гідрогеолог, а нині – пенсіонерка. Вік не зупиняє жінку у питанні саморозвитку. Так, вона пройшла курси із психології, компʼютерної грамотності, медіаграмотності, крою та шиття, української мови на базі Центру освіти дорослих міста Полтави.

“Курси, створені при Університеті економіки і торгівлі, неймовірні і дуже потрібні як для місцевих жителів, так і для ВПО. Дякую полтавським організаторам і європейській спільноті, що надали змогу навчатися, набувати нових знань та навичок під керівництвом професійних викладачів та фахівців”.

Наталя використовує здобуті знання та навички у своєму житті та професійній діяльності. 

“Хоч я вже пенсіонерка, але продовжую працювати як ФОП у сфері будівельного проектування. Курси з вивчення української мови, комп'ютерних технологій, медіаграмотності, психології просто неймовірно допомагають не розгубитися у наш нелегкий час, орієнтуватися в соціумі, професії, побуті. А наші організатори, фахівці і друзі, яких ми набули на цих курсах, завжди готові надати кваліфіковану пораду і допомогу. А це, повірте, дуже цінно. Дякую всім причетним і організаторам цих проєктів”.

Оксана, 43, змогла поліпшити навички спілкування англійською мовою, які застосовує у своїй професійній діяльності.

“Хочу подякувати Нікопольському центру освіти дорослих за можливість отримувати якісні системні уроки з англійської мови. Особлива подяка викладачу нашої групи Валерії Малаховій. Це професійний викладач із розумним сучасним підходом до навчання. Тактовна, чуйна, приємна і надзвичайно терпляча людина. За час наших занять кожний зі студентів нашої групи значно поглибив свої знання з англійської та набув навичок розмовного спілкування. Завдяки Валерії абсолютно всі подолали страх говорити англійською. Дуже ціную можливість навчатися саме у моїй групі. Дякую!”.

Тетяна, 71, є пенсіонеркою, яка прагне навчатися протягом усього життя. Так, вона пройшла курси “Медіаграмотність” та “Українська мова: шлях до успіху” на базі Центру освіти дорослих міста Полтави. Жінка поділилася своїми враженнями від навчання і його впливу на її життя.

“Щиро дякую за корисний у наш час проєкт із медіаграмотності! Всі знання, які дала нам чудовий викладач Олена, дуже корисні в житті. Тепер я можу не дивитись та слухати усю інформацію підряд, яка є в інформаційному просторі (достовірну та фейкову). Користуюсь надійними джерелами, і це дуже допомагає в житті, особливо моєму моральному стану. А ще завдяки праці високопрофесійного викладача Тетяни Миколаївни я зрозуміла, яка чудова наша українська мова. Щиро дякую усім співробітникам Центру освіти дорослих міста Полтави за чудову організацію навчального процесу. Чекаю нових пропозицій для людей похилого віку”.

Cookie-Settings
YOU ARE LEAVING DVV INTERNATIONAL
Important notice: If you click on this link, you will leave the websites of DVV International. DVV International is not responsible for the content of third party websites that can be accessed through links. DVV International has no influence as to which personal data of yours is accessed and/or processed on those sites. For more information, please review the privacy policy of the external website provider.