Українська делегація взяла участь у візиті з обміну досвідом у Грузії

Представники центрів навчання та освіти дорослих з України відвідали низку ЦНОДів у Грузії та поспілкувалися з місцевими колегами.

 

Наприкінці червня 2023 року відбувся візит із обміну досвідом між центрами навчання та освіти дорослих України та Грузії. Так, представники української делегації, серед яких керівники та менеджери центрів навчання та освіти дорослих з Миколаївщини, Запоріжжя та Полтавщини, відвідали ЦНОДи у містах Болнісі, Джварі та Кеда. Там вони мали змогу ознайомитися з досвідом роботи грузинських навчальних центрів. 

Зокрема, у перший день обміну відбулася зустріч в офісі DVV International у Грузії, де учасникам української делегації розповіли про основні аспекти організації навчання дорослих у цій країні. Наступним етапом стала поїздка до Центру навчання дорослих у місті Болнісі. Учасники обміну змогли пройти екскурсію центром та дізнатися про специфіку його роботи. Так, центр розташований в триповерховій будівлі колишнього архіву та сам забезпечує себе електроенергією завдяки використанню сонячних панелей. Він містить приміщення для навчання фахівців робітничих спеціальностей: електриків, зварювальників, а також майстрів із шиття, живопису та кулінарії. 80% випускників курсів знаходять собі постійну роботу або додатковий заробіток.

Наступного дня делегати з України відвідали Освітній центр громади у Джварі (Jvari Community Education Center) та поспілкувалися з його керівницею. Центр пропонує курси з шиття, кулінарії, вивчення іноземних мов, бізнесу, бухгалтерії, менеджменту. Однією із ніш прибутку установи є соціальне підприємство, реалізоване в кавʼярні на околиці населеного пункту. Саме в ньому працюють майстри-тренери з кулінарії та випускники ЦНОДу. Особливістю центру є те, що він розташований в поблизу окупованої території Грузії – Абхазії. Тому учасниками навчальних курсів є здебільшого внутрішньо переміщені особи.

Третій центр, який відвідали українські делегати – це Центр навчання дорослих у місті Кеда. Цей центр вирізняється тісними зв’язками з керівництвом місцевого муніципалітету та юною командою, склад якої залишався незмінним протягом 8 років існування організації. Окрім навчальних послуг і фінансування від головного донора, центр отримує дохід із місцевого бюджету (співфінансування) від продажу саморобних виробів та оренди приміщення. Прикметно, що в центрі навчають вишивати та глазурувати невеличкі вироби. Навчатися до цього центру приходять люди навіть із віддалених околиць міста.

Одним із підсумків візиту для представників української делегації стало те, що центри навчання та освіти дорослих у Грузії є просторами для просвіти, дискусій, зустрічей та генерування ідей, на базі яких активно формуються та працюють різні спільноти. Як зазначили миколаївські колеги, «центри стають основою змін в тих місцях і містах, де вони є або будуються, і краса від них «розростається» на прилеглі території, впливаючи на інфраструктуру та ландшафтний дизайн».

Щиро вдячні представникам центрів освіти дорослих у Грузії та місцевому офісу DVV International за співпрацю в організації візиту. Сподіваємося, що згодом подібний обмін стане можливим і на території України.

Зазначмо, що обмін відбувся у межах Регіонального проєкту DVV International у країнах Східного сусідства. Одним із ключових напрямків Регіонального проєкту є посилення регіонального обміну досвідом у створенні та розвитку центрів навчання та освіти дорослих у співпраці з місцевими органами влади та консолідація наявного досвіду між партнерами DVV International у цих країнах.

 

Cookie-Settings
YOU ARE LEAVING DVV INTERNATIONAL
Important notice: If you click on this link, you will leave the websites of DVV International. DVV International is not responsible for the content of third party websites that can be accessed through links. DVV International has no influence as to which personal data of yours is accessed and/or processed on those sites. For more information, please review the privacy policy of the external website provider.