Освіта дорослих як засіб для відновлення країни. Про що говорили на Форумі з питань законодавчого забезпечення навчання та освіти дорослих в Україні?

Унаслідок війни мільйони українців втратили роботу. Для підтримання економіки потрібна якісна перекваліфікація. А для боротьби з дезінформацією необхідно проводити заходи з громадянської освіти. Чому сьогодні важливо розвивати освіту дорослих і яку роль у цьому відіграє законодавча база — читайте в матеріалі.

Унаслідок війни мільйони українців втратили роботу. Для підтримання економіки потрібна якісна перекваліфікація. А для боротьби з дезінформацією необхідно проводити заходи з громадянської освіти. Чому сьогодні важливо розвивати освіту дорослих і яку роль у цьому відіграє законодавча база — читайте в матеріалі.

Згідно зі соціологічним опитуванням групи «Рейтинг», станом на 2022 рік близько 40% українців втратили роботу. Очевидно, що для відновлення економіки країни та добробуту її громадян особливо актуальними стають підвищення кваліфікації та перекваліфікація. У післявоєнній перспективі постане також питання реінтеграції у суспільство учасників бойових дій. Вирішити ці питання можливо завдяки освіті дорослих.

Наразі сфера освіти дорослих в Україні перебуває у юрисдикції Міністерства освіти і науки України, коли йдеться про формальну освіту (післядипломну освіту, підвищення кваліфікації тощо). Також навчанням і перекваліфікацією українців частково займаються центри зайнятості, підпорядковані Міністерству соціальної політики. На основі Дослідження державної політики у сфері освіти дорослих за 2021 рік можна зробити висновок, що в сфері існує чимало проблем. Однією з них є відсутність конкурсних процедур щодо розподілу фінансування та неефективне використання бюджетних коштів, виділених на навчання дорослих. Так, щороку витрати з держбюджету на освіту дорослих становлять близько двох мільярдів гривень, та більша частина коштів йде на адміністративні витрати, а не надання освітніх послуг.

Тим часом у більшості європейських країн сферу освіти дорослих регулює спеціальне законодавство, що дозволяє боротися з такими проблемами. У лютому 2022 року в Україні було зареєстровано євроінтеграційний законопроєкт «Про освіту дорослих» №7039. Він спрямований на те, щоб надати доступ до освіти всім категоріям громадян, незалежно від статусу, доходу, працевлаштування тощо. Прийняття такого закону відкриє чимало можливостей для громадян України. Так, існуватиме підзвітний суспільству Фонд підтримки навчання дорослих зі зрозумілими критеріями розподілу коштів. Людям буде простіше здобути новий фах або підвищити кваліфікацію в певній сфері через навчання в центрах освіти дорослих. Покращиться якість освітніх послуг.  Крім того, пошукачі роботи зможуть надавати потенційним роботодавцям так зване «освітнє портфоліо», де в єдиній базі відображатимуться всі здобуті людиною кваліфікації. 

Аби привернути увагу громадськості до ролі освіти дорослих у повоєнній відбудові, 6 квітня в місті Києві у КВЦ «Парковий» відбувся Форум із питань законодавчого забезпечення навчання та освіти дорослих. Подію організували спільно Українська асоціація освіти дорослих та Представництво DVV International за підтримки Міністерства освіти і науки України та за сприяння Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини. 

У заході взяли участь українські та міжнародні експерти, які поділилися своїм досвідом, подискутували про роль освіти дорослих та законодавства в цій сфері у розвитку країни. Серед гостей були Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, Народна депутатка, голова Підкомітету з питань вищої освіти Верховної Ради України Юлія Гришина, Радниця-уповноважена Президента України із питань безбарʼєрності Тетяна Ломакіна, регіональний директор східного партнерства Представництва DVV International Леван Квачадзе. В онлайн-форматі до Форуму приєдналися Міністр освіти Швеції (2014-2019), екс-депутат парламенту Швеції, член виконкому Європейської асоціації освіти дорослих Густав Фрідолін, Генеральний директор Фінського фонду безперервної освіти, член виконкому Європейської асоціації освіти дорослих Лаурі Туомі, Генеральний секретар Міжнародної ради з освіти дорослих, професорка Белградського університету Катаріна Поповіч та інші.

 Представники влади у своїх виступах озвучили тези про важливість підтримувати освіту дорослих на державному рівні. Особливо акцентували увагу на швидкій перекваліфікації та якісному опануванні нових професій громадянами. Голова ВРУ Руслан Стефанчук зазначив: «Верховна Рада України ухвалила за основу законопроєкт «Про освіту дорослих». Наразі до нього подано понад тисячу поправок, але зволікати з цим документом не можна». Він закликав професійну спільноту вносити свої пропозиції. Адже, за його словами, «у підсумку через ухвалення законопроєкту ми маємо отримати дієвий механізм, аби кожен українець мав можливість навчатися впродовж усього життя».

Нагадаємо, що законопроєкт «Про освіту дорослих» був схвалений профільним комітетом Верховної Ради України 12 січня 2023 року та був прийнятий за основу. Очікується винесення документа на голосування до парламенту для його прийняття загалом.

 

НАЛАШТУВАННЯ COOKIE
ВИ ЗАЛИШАЄТЕ ВЕБСТОРІНКУ DVV INTERNATIONAL
Важливо: Якщо ви натиснете на це посилання, ви залишите вебсторінку DVV International. DVV International не несе відповідальності за вміст сторонніх вебсайтів, до яких можна отримати доступ за посиланнями. DVV International не впливає на те, щодо яких ваших персональних даних здійснюється доступ та / або обробка на цих сайтах. Щоб отримати додаткову інформацію, перегляньте політику конфіденційності провайдера зовнішніх вебсайтів.