Вивчення проблем використання історії у пропаганді: міжнародний проєкт стартував в Україні

Представництво DVV International в Україні спільно із Всеукраїнською асоціацією вчителів історії та громадянознавства «Нова Доба» впроваджують проєкт, спрямований на покращення практик викладання історії у школах. Проєкт передбачає проведення історичного конкурсу для старшокласників і створення навчального курсу для (майбутніх) шкільних учителів.

Російська агресія проти України зайвий раз показала, як авторитарні політичні режими використовують історію задля виправдання загарбницьких війн. Однак російська пропаганда, заснована на історичних маніпуляціях, не з’явилася напередодні повномасштабного вторгнення у 2022 році. Успадкувавши імперські та радянські наративи, російська політична еліта відразу після розпаду СРСР розпочала використовувати історію задля ствердження цивілізаційної вищості своєї країни. Російська пропаганда проникала в Україну через фільми, анімацію, романи та різноманітні практики пам’яті, на кшталт святкування дня перемоги. Попри декомунізацію у 2015, ці наративи не зникли з українського публічного поля повністю.

Агресивне використання історії Росією є викликом і для шкільної освіти, адже вимагає відповідних знань та підготовки вчителів. А почасти дистанційне навчання та використання онлайн-джерел для позакласних історичних досліджень потребують якісної медіаосвіти. Тож команда нашого проєкту прагне забезпечити шкільних вчителів історії та їхніх учнів якісними матеріалами про особливості використання історії у політичній пропаганді, особливо у сфері медіа. Упродовж 2023-2024 років команда проєкту працюватиме над створенням курсу для (майбутніх) учителів. Він поєднуватиме особливості викладання шкільної історії зі студіями пам’яті та медіаосвітою і пропонуватиме інструменти роботи із пропагандою.

Проєкт є частиною міжнародної ініціативи «Інструментарій для критичного викладання історії», що виконується консорціумом неурядових організацій у Вірменії, Грузії, Молдові та Україні за підтримки Федерального міністерства закордонних справ Німеччини. Головними партнерами проєкту є DVV International, Фундація Кербера та міжнародна спілка EUSTORY.

НАЛАШТУВАННЯ COOKIE
ВИ ЗАЛИШАЄТЕ ВЕБСТОРІНКУ DVV INTERNATIONAL
Важливо: Якщо ви натиснете на це посилання, ви залишите вебсторінку DVV International. DVV International не несе відповідальності за вміст сторонніх вебсайтів, до яких можна отримати доступ за посиланнями. DVV International не впливає на те, щодо яких ваших персональних даних здійснюється доступ та / або обробка на цих сайтах. Щоб отримати додаткову інформацію, перегляньте політику конфіденційності провайдера зовнішніх вебсайтів.