Створюємо освітні програми для дорослих: підсумки Осінньої академії

Українсько-білоруський проект по впровадженню громадянської освіти дорослих перейшов до наступного етапу своєї реалізації — розробки освітніх програм у 9 громадах. Про перші результати проекту та подальші кроки говорили під час Осінньої академії, що відбулась 11—14 вересня у Сумах

Українсько-білоруський проект по впровадженню громадянської освіти дорослих перейшов до наступного етапу своєї реалізації — розробки освітніх програм у 9 громадах. Про перші результати проекту та подальші кроки говорили під час Осінньої академії, що відбулась 11—14 вересня у Сумах. Протягом цих днів партнери та експерти проекту обговорювали розробку програм громадянської освіти для дорослих на основі виявлених потреб. 

Проект «Регіональні голоси — громадянська освіта дорослих для розширення прав і можливостей локальних громад в Україні та Білорусі» розпочався цього року. Влітку  9 команд із Білорусі та України під наставництвом міжнародних експертів розпочали дослідження освітніх потреб у своїх громадах. У кожної команди є своя цільова група, яка має свої освітні потреби, а тому результати досліджень були різними.

Всього у проекті беруть участь представники 13 організацій з України та Білорусі. Серед них Представництва DVV International в Республіці Білорусь та Україні, Асоціація додаткової освіти і просвіти (АДОіП) і Українська асоціація освіти дорослих і 9 партнерських організацій.

Під час академії учасники ділились результатами дослідження освітніх потреб у своїх громадах. Білоруська експертка Ольга Слім (Освітній і кадровий центр «Нове завтра») розповіла, як розробляти контент освітніх програм та як їх правильно представити цільовій аудиторії із допомогою інструментів маркетингу.

На основі власних досліджень у своїх громадах учасники почали готувати освітні програми

У цьому їм допомагали експертки Олександра Козерог та Валентина Потапова. Окрім розробки освітніх програм, учасники дізналися більше про те, як перевіряти ефективність тієї чи іншої програми.

Німецький експерт Флоріан Венцель розповів про освіту для дорослих та аналіз потреб у Німеччині, а також спільно із учасниками академії обговорив освітні програми, які є у німецьких народних університетах. Досвід Німеччини, зокрема досвідчених експертів, є корисним для впровадження громадянської освіти в Україні та Білорусі., адже громадянська освіта для дорослих попри свою актуальність є ще новою для українців та білорусів.

Євгенія Почепко, учасниця проекту із Вітебська (Білорусь), так відгукується про захід та проект в цілому: «Нам цікаво розробляти навчальну програму із самого початку — від дослідження потреб цільової аудиторії до підготовки навчальної програми. Ми ніколи не досліджували потреби цільової аудиторії так глибоко, тому зараз ми дізнаємось щоразу більше про людей, з якими ми працюємо, і про їх потреби.

Осіння академія — це чудова нагода підсумувати те, що ми зробили і спрямувати зусилля на подальшу роботу — на написання освітніх програм

Ще одна учасниця проекту Ірина Сінделі із Мелітополя (Україна) зазначає, що участь у проекті дозволить їхній команді ще більше допомагати вразливим категоріям населення. «Завдяки цьому проекту ми можемо підвищити компетенцію нашої цільової групи — людей з інвалідністю. Такі проекти дозволяють навчити нашу цільову групу захищати свої права, навчити цих людей допомагати самим собі і своїй спільноті», - ділиться громадська активістка.

Наступним етапом проекту буде розробка та впровадження освітніх програм громадянської освіти для дорослих у громадах-учасниках проекту.  

Дізнатись більше  про проект та розвиток громадянської освіти в Україні та Білорусі можна із офіційного сайту проекту та сторінки у фейсбук 

Вітаємо на сайті DVV International Eastern Neighbours

НАЛАШТУВАННЯ COOKIE
ВИ ЗАЛИШАЄТЕ ВЕБСТОРІНКУ DVV INTERNATIONAL
Важливо: Якщо ви натиснете на це посилання, ви залишите вебсторінку DVV International. DVV International не несе відповідальності за вміст сторонніх вебсайтів, до яких можна отримати доступ за посиланнями. DVV International не впливає на те, щодо яких ваших персональних даних здійснюється доступ та / або обробка на цих сайтах. Щоб отримати додаткову інформацію, перегляньте політику конфіденційності провайдера зовнішніх вебсайтів.