36 тренінгів за 4 години: як минув фестиваль «Мистецтво вчитися разом» у Сумах

13 жовтня у Сумах відбувся фестиваль «Мистецтво вчитися разом». Підбиваємо підсумки події.

13 жовтня в місті Суми відбувся фестиваль «Мистецтво вчитися разом». Фестиваль проходив у межах Тижнів Німеччини в Україні з нагоди 30-річчя німецько-українських відносин.

Програма заходу включала понад 36 тренінгів, воршопів та інших подій в очному на онлайн-форматах. А також відвідувачі фестивалю могли завітати на виставки тематичних фотографій і плакатів.

У межах фестивалю також відбувся круглий стіл із запрошеними гостями із Целлє, а також представниками DVV International в Україні, паном Леваном Квачадзе, регіональним директором в Україні, Молдові та Білорусі, паном Олегом Смірновим, директором представництва DVV International в Україні та пані Оксаною Кубрак, начальницею відділу «Проектний офіс» Сумської міської ради.

Назва фестивалю невипадкова. Кожне слово в ній – «мистецтво», «вчитися» і «разом» мають значення. Так, на заході були тренінги з мистецтва, навчальні тренінги для здобуття додаткових компетенцій, й усе це разом становило громадянську освіту.

Один із організаторів фестивалю, Голова правління Центру освіти впродовж життя Юрій Петрушенко зазначив: «Мистецтво вчитися разом – це також про спільноту в межах міста, яка прагне вчитися, та людей, які можуть навчити. Це означає, що є міське середовище, і не треба шукати когось ззовні, так як всередині спільноти є ресурси – і тут ми можемо одне одного навчати», – додав Юрій. Тож завданням фестивалю було об’єднати охочих навчатися із тими, хто може навчити.

Більшість тренерів були місцевими. Крім них, у програмі фестивалю було задіяно кілька тренерів із інших міст. Це, зокрема, розробники гри «Світ громад» із Луцька та представниця німецького міста-партнера Сум, керівниця народного університету м. Целле Ліліан Штайнке. 

Тренінги відвідали близько 350 людей. Для участі в заходах учасникам слід було попередньо зареєструватися максимум на три тренінги. Близько третини учасників відвідали ті заходи, на які зареєструвалися. Проте ще чимало людей обирали, куди піти вже під час самої події. 

Виконавча директорка та проектна менеджерка Центру освіти впродовж життя і співорганізаторка фестивалю Ганна Швіндіна прокоментувала: «Дуже багато тих, хто зареєструвався, потрапили туди, куди хотіли, відсотків 30-40 вирішували спонтанно на місці, до кого вони хочуть потрапити і чому. Це була така надзвичайна атмосфера, коли в тебе, як у дитинстві, є стільки різнобарвних намистин, – і ти сам це намисто складаєш».

Загалом у тренінгах взяли участь понад 350 людей. Найбільш популярними стали тренінги з опанування технологій: «Як знімати на мобільний телефон?», «Телеграм за годину» та «SMM за годину», курс із психології: «Щастя можливе. Як припинити створювати перешкоди на своєму шляху?». Чимало учасників відвідали тренінги з іноземних мов, а також театральні та музичні майстеркласи.

Під час заходу не обійшлося без несподіванок. Так, приблизно на пів години в приміщенні проведення події вимкнули електрику. Та це не завадило продовжувати фестиваль. Мисткиня, в якої в цей час відкривалась виставка, була здивована, коли всі ввімкнули свої ліхтарики. «Це було навіть краще, ніж будь-яке формальне відкриття», – зазначила вона.

«Мені здається, люди стали добрішими в ковід. Ми втратили дуже багато. І протягом кількох годин фестивалю я відчула, наскільки ми стали допомагати одне одному, наскільки ми стали дослухатися одне до одного», – додала Ганна Швіндіна.

Так як фестиваль знайшов відгук у громаді, організатори зареєстрували проект на місцевий бюджет участі. Юрій Петрушенко зазначив, що необхідну кількість підписів вдалося зібрати за годину. У січні 2022 року будуть відомі результати відбору.

Захід відбувся за підтримки Посольства Німеччини в Україні, Сумського державного університету, DVV International в Україні та Сумської міської ради. 

НАЛАШТУВАННЯ COOKIE
ВИ ЗАЛИШАЄТЕ ВЕБСТОРІНКУ DVV INTERNATIONAL
Важливо: Якщо ви натиснете на це посилання, ви залишите вебсторінку DVV International. DVV International не несе відповідальності за вміст сторонніх вебсайтів, до яких можна отримати доступ за посиланнями. DVV International не впливає на те, щодо яких ваших персональних даних здійснюється доступ та / або обробка на цих сайтах. Щоб отримати додаткову інформацію, перегляньте політику конфіденційності провайдера зовнішніх вебсайтів.