Навчання та допомога для ВПО. Можливості, які відкрила співпраця Центру освіти дорослих Полтавщини із японською організацією «Shanti Volunteer Association»

Партнери Представництва DVV International в Україні Центр освіти дорослих Полтавщини започаткували проєкт підтримки переселенців за сприяння японської організації «Shanti Volunteer Association». У межах співпраці передбачені навчальні курси та гуманітарна допомога. Розповідаємо про цей проєкт детальніше.

Після початку повномасштабного російського вторгнення чимало українських міст стали прихистками для внутрішньо переміщених осіб. Місто Полтава та область також стали осередком прийому українців із прифронтових територій та тих людей, що змушені були залишити свій дім через війну. Від 24 лютого 2022 року на Полтавщині зареєструвалися понад 200 тисяч ВПО. Відтак, у регіоні виникла потреба в різних видах допомоги для цих осіб. На щастя, чимало міжнародних організацій нині готові допомагати людям, що постраждали внаслідок війни в Україні. У цьому матеріалі розповімо про співпрацю української організації, партнера DVV International Центру освіти дорослих Полтавщини із японською організацією «Shanti Volunteer  Association». Про співпрацю поспілкувалися з менеджеркою ЦНОДу Ольгою Стефанюк.

Влітку 2022 року представники ГО «Центр освіти дорослих Полтавщини» разом із колегами з Представництва DVV International започаткували проєкт підтримки та допомоги переселенцям і подали заявку на отримання фінансування від уряду Японії через організацію «Shanti Volunteer Association». І вже невдовзі дізналися про те, що заявка успішна. Так, у жовтні розпочалася підготовка до запуску проєкту.

Проєкт у межах українсько-японської співпраці передбачає два напрямки: навчальні курси обсягом у 750 годин та гуманітарну допомогу ВПО, що розрахована на півтори тисячі людей. 

Гуманітарна допомога

Ольга з командою ЦНОД та колегами із ВНЗ Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі» закуповує спеціальні набори допомоги. А потім волонтери на базі університету фасують їх та видають переселенцям.

– У таку допомогу входять три набори: один – на жінку, два – на чоловіка. Кожен з них містить продукти харчування, засоби особистої гігієни, побутову хімію. Набори можуть отримувати внутрішньо переміщені особи у нашому місті.

Команда працює над фасуванням допомоги у підвальному приміщенні університету, що використовується як укриття. Тому робота не припиняється навіть під час повітряної тривоги. 

– У нас є логісти, які проводять моніторинг якості та цін, домовляються, узгоджують, замовляють продукцію. Повідомляють, якого числа буде доставка. Ми організовуємо волонтерську команду. Дуже чітко все працює завдяки керівництву університету.

Під час нашої бесіди в зумі Ольга проводить мені віртуальну екскурсію та показує, що міститься в наборах гуманітарної допомоги.

– У наборі побутової хімії міститься два універсальні миючих засоби, два шампуні, два кондиціонери, одне мило, дві зубні пасти, щітки та 10 кілограмів прального порошку (загальна вага набору 17 кг).

Позаду Ольги видно, як волонтери розбирають десятки пакуночків. Жінка коментує:

– Волонтери – це співробітники та студенти нашого університету, які допомагають, яких попросили, і вони не відмовили. Ми попросили «підставити плече» – і ніхто не відмовив нам. Тому тут на сортуванні є і хлопці, і дівчата. Наприклад, коли ми отримували продуктові набори, то розвантажували фури здебільшого хлопці. Коли вже зовсім нікого не було 31 грудня, то розвантажував і мій син-школяр, і я, і керівництво ГО та університету. 

Розповідаючи про складнощі, Ольга пояснює:

– У 2014 році моя родина це пережила, і я дякую ректору університету Нестулі Олексію Олексійовичу та виконавчій директорці ГО «Центр освіти дорослих Полтавщини» Нестулі Світлані Іванівні, які не відмовляють нам у допомозі. Я розумію, що якщо треба, то значить треба. Немає волонтерів – значить виходять усі керівники, одягають рукавиці та маски і починають працювати, фасувати, розвантажувати і допомагати.

Протягом чотирьох місяців учасникам проєкту необхідно буде забезпечити допомогою 1500 людей. Першочергово допомогу видаватимуть ВПО, які проживають на базі гуртожитку університету. А далі іншим переселенцям із гуртожитків університетів, а також слухачам курсів. Поступово також організатори планують оголошувати відкриту реєстрацію на отримання допомоги. 

Ольга зазначає, що гуманітарна допомога є певним «бонусом». Та все ж проєт є ширшим, і значна його частина полягає в організації навчальних курсів для ВПО.

Навчальні курси

Перед початком видання гуманітарної допомоги, організатори розпочали прийом заявок на навчальні курси, що спрямовані на перекваліфікацію та подальше працевлаштування людей. 

Усього в межах проєкту передбачені курси за дванадцятьма напрямками. Серед напрямів: крій та шиття, графічний дизайн, приготування піци, перукарська майстерність, навчання майстрів манікюру та педикюру, облік та оподаткування, тренінги для початківців у бізнесі, українська мова, психологічні курси, управління конфліктами, арт-терапія та інші. Для того, щоб людям було легше працевлаштуватися, вони також зможуть переглянути своє резюме в межах курсу «Ефективне резюме – крок до працевлаштування». 

На деякі навчальні програми необхідно було придбати додаткове обладання. Ольга розповідає, що  з цим допомогли японські партнери по проєкту.  Так на базі університету зʼявилися професійні швейні машинки та планшети для опанування основ графічного дизайну. Також в межах деяких курсів вдалося знайти компанії, що зможуть працевлаштувати найкращих випускників навчальних програм.

– Наприклад, ми домовилися з деякими приватними підприємствами та швейними фабриками Полтави про працевлаштування наших випускників, які успішно завершать навчання на курсах, – зазначає Ольга.

Більшість пропонованих курсів спрямовані на професійно-практичне навчання, аби випускники змогли швидше працевлаштуватися за новим фахом. Для прикладу, учасники курсу з графічного дизайну будуть створювати логотипи і вчитися працювати в деяких програмах, які використовуються саме в цій галузі. Крім того, навчальні програми курсів створені з урахуванням місцевих особливостей та потреб громади в певних категоріях фахівців.

– У межах курсу «Піцайола» ми будемо навчати випікати піцу та готувати тісто. У Полтаві є багато піцерій, які зараз потребують працівників. Також будемо навчати екскурсоводів. У нас недалеко є старовинне козацьке містечко Опішня. Це головний осередок сучасного українського гончарства. У Національному музеї-заповіднику наших слухачів тренери познайомлять не тільки з найславетнішим центром культурної самобутності українців, унікальною керамікою, а й будуть вчити проводити екскурсії: як їх розробляти, як складати плани і схеми. Будуть готувати так, щоб людина, яка закінчить курси, могла піти працювати і заробляти кошти.

Усього в межах курсів організатори планують навчити від 230 до 320 осіб з-поміж ВПО, що стали на облік після початку повномасштабного російського вторгнення. Навчання відбуватиметься очно та в онлайн-форматах. А викладатимуть на проєкті тренери-практики у своїх галузях. 

Ольга ділиться, що на початку вони з колегами хвилювалися, чи вдасться зібрати учасників для такої кількості освітніх програм. Та хвилювання не виправдалися:

– Ми поширили інформацію у групах, які є у ВПО Полтави. Дуже багато людей зголосилися навчатись.

Для проведення тренінгових занять та фахового навчання виділені найкращі з аудиторій Полтавського університету економіки та торгівлі. 

– Хочемо, щоб людям було в аудиторіях комфортно та тепло і тренери могли працювати, а слухачі – навчатися. Адміністрація університету виділяє найсучасніші аудиторії з технікою, яка «потягне» наші навчальні програми. 

З 16 січня розпочалося навчання в групах за різними напрямами, чому передував тривалий підготовчий процес.

– Протягом тижня почергово розпочали свою роботу визначені курси. Був великий і довготривалий підготовчий етап з набору та формування груп на заявлені тренінги та фахові курси, поки ми узгодили отримання нами фінансування. Проєкт почався офіційно 24 жовтня, а перший транш ми отримали у 20-х числах грудня. Наші японські партнери просили виконувати роботи, які не вимагали коштів. Звичайно, ми все детально готували: реєстрували слухачів та формували навчальні групи, моніторили інформацію з закупівель та укладали договори з постачальниками. І ось тепер, коли ми вже закупили різноманітні матеріали та інвентар, можемо повноцінно запускати навчальний процес.

На питання про те, з якими викликами під час співпраці з японськими колегами стикалися, Ольга відповідає так:

– Мені здається, що труднощів немає. Партнери щиро прагнуть допомогти нашим людям, що знаходяться в кризовій ситуації, а ми хочемо залучити більше потребуючих для надання допомоги. Звичайно, певні труднощі виникали під час наших перших онлайн-зустрічей. Це було більше пов’язано зі специфікою спілкування та розуміння наших потреб партнерами. Але вони поступово починають розуміти нас. Єдине, що є кілька годин різниці у часі. Їхня команда частково живе у Польщі, а частково в Японії. Раз на тиждень ми зустрічаємося онлайн, і тому іноді важко польському колезі, який має обрати зручний для всіх час. Дуже велика різниця у часі, по 8-9 годин. Але дуже цікаво. Я купила книги про Японію і подарувала своїй команді на новорічні свята, щоб вони познайомилися з цікавими культурою та побутом Японії. От навіть при листуванні проявляється наш різний менталітет, сприйняття спілкування між командою, старшим поколінням.

Наприкінці проєкту японські колеги хочуть приїхати до України. Проте поки це бажання залежить від безпекових питань.

А поки Полтавщина залишається так званим «хабом», який приймає переселенців із півдня та інших регіонів. І тепер завдяки проєкту її нові мешканці мають більше можливостей  навчатися та здобути новий фах. А подеколи їм важливо просто переключитися та психологічно відпочити.

– Якщо люди будуть працевлаштовані, то партнер буде задоволений і вдячний. Деякі слухачі запитують про працевлаштування, і ми їм говоримо, що це можливо. Деякі кажуть, що хотіли би навчитися для себе. У всіх різна мотивація, але дуже багато людей ВПО не готові працювати. Можливо, через стресові ситуації. Люди психологічно пережили багато, тому на тренінги з психології записалося дуже багато людей.

За словами Ольги, особливо популярним є також курс із української мови.

– Ми стикнулися з тим, що більшість ВПО в Полтавському регіоні – люди з Харкова, Донецької та Луганської областей. Це російськомовне населення. Я навіть не думала, що у 2023 році є люди, які взагалі не володіють українською і ніколи її не вивчали. Декілька дорослих людей ВПО телефонували і казали, що вони навіть в школі не вивчали українську мову. Казали, що їм досить важко. Звичайно, буде складно й тренеру, але ми беремо всіх слухачів, які мають бажання навчатися. Наші партнери виділяють нам тільки одну групу на цей курс. Тут вже тренер має проявляти свою майстерність, щоб усім було корисно. Але це цікаво як для групи, так і для тренера.

НАЛАШТУВАННЯ COOKIE
ВИ ЗАЛИШАЄТЕ ВЕБСТОРІНКУ DVV INTERNATIONAL
Важливо: Якщо ви натиснете на це посилання, ви залишите вебсторінку DVV International. DVV International не несе відповідальності за вміст сторонніх вебсайтів, до яких можна отримати доступ за посиланнями. DVV International не впливає на те, щодо яких ваших персональних даних здійснюється доступ та / або обробка на цих сайтах. Щоб отримати додаткову інформацію, перегляньте політику конфіденційності провайдера зовнішніх вебсайтів.