Рада Європейського Союзу ухвалила резолюцію про Новий порядок денний з навчання дорослих на 2021-2030 роки

Новий порядок денний передбачає необхідність цілісного підходу до забезпечення навчання та освіти дорослих та врахування потреб усіх груп населення, що навчається.

29 листопада 2021 року у Раді Європейського Союзу прийняли новий Порядок денний з навчання дорослих на 2021-2030 роки.

Резолюція наголошує на таких ключових аспектах розвитку освіти дорослих, як важливість формального, неформального та інформального навчання дорослих; необхідність спільного бачення для посиленого забезпечення навчання дорослих, де будуть враховані соціальні аспекти навчання дорослих та можливість їхнього працевлаштування. Це стосується сприяння доступності та гнучкості навчальних програм для залучення вразливих груп. Також у документі йдеться про можливість через навчання дорослих робити внесок в «активне громадянство» та формувати спільноти, що навчаються. Головним завданням є особистісний, соціальний, професійний розвиток та самореалізація індивідів відповідно до їхніх талантів і прагнень.

Згідно з резолюцією, навчання дорослих визнається як таке, що допомагає реагувати на найбільші виклики сучасності та сприяє розвитку сталих громад. Також освіта дорослих сприяє ключовим діджитальним та екологічним перетворенням. 

У резолюції наголошено, що освіта дорослих потребує цілісного підходу, включаючи міжсекторальну співпрацю за участю багатьох стейкхолдерів. 

Йдеться також про сприяння участі людей «третього віку» у процесі навчання та освіти дорослих, їхню повну інтеграцію у суспільне життя, а також сприяння отриманню даних про їхню участь у навчанні дорослих.

Згідно з принципом субсидіарності, у резолюції наголошується на необхідності регулярного постійного фінансування освіти дорослих на противагу до фрагментованого фінансування.

Резолюцію підтримала Європейська асоціація освіти дорослих (ЄАОД). Своєю чергою, ЄАОД підкреслює, що важливо підтримувати адекватну інфраструктуру освіти дорослих, громадського діалогу та фінансування сфери. Також у ЄАОД наголошують, що довготривале й адекватне фінансове забезпечення освіти дорослих є запорукою високої якості освітніх послуг. 

Згідно з Заявою Європейської асоціації освіти дорослих, бажаними річними показниками участі населення в освіті дорослих є такі: до 2025 року — 47% дорослих віком 25-64 роки мають взяти участь у заходах із навчання та освіти дорослих, а до кінця 2030 року таких громадян має бути щонайменше 60%.

Європейська асоціація освіти дорослих закликає національних координаторів працювати напряму з громадськими організаціями, щоб забезпечити у реалізації Порядку денного колаборативний підхід, що базується на принципах громадянського суспільства.

НАЛАШТУВАННЯ COOKIE
ВИ ЗАЛИШАЄТЕ ВЕБСТОРІНКУ DVV INTERNATIONAL
Важливо: Якщо ви натиснете на це посилання, ви залишите вебсторінку DVV International. DVV International не несе відповідальності за вміст сторонніх вебсайтів, до яких можна отримати доступ за посиланнями. DVV International не впливає на те, щодо яких ваших персональних даних здійснюється доступ та / або обробка на цих сайтах. Щоб отримати додаткову інформацію, перегляньте політику конфіденційності провайдера зовнішніх вебсайтів.