Відбувся національний онлайн-захід "ОБ’ЄДНУЮЧИ ЗУСИЛЛЯ – РОБИМО СИЛЬНИХ СИЛЬНІШИМИ"

Україна вже довгий час долає виклики, пов'язані з російсько-українською війною. Національний онлайн-захід "Об’єднуючи зусилля – робимо сильних сильнішими" став важливою подією, що об'єднала представників ветеранських організацій, експертів, ветеранів, влади для обговорення актуальних питань та кращих практик у сфері реінтеграції ветеранів та ветеранок, які вже існують в Україні.

Як зазначає координаторка проєкту «Реінтеграція ветеранів та ветеранок війни через створення освітніх можливостей» DVV International в Україні - Яна Драговенко-Калюкіна, відповідь на виклики, з якими зіштовхуються ветерани та ветеранки – це не лише про інтеграцію, а про забезпечення якості життя в усіх сферах.

Яна говорить, що надзвичайно важливо створювати можливості, щоб ветерани та ветеранки, повертаючись у свої громади, могли жити повним, якісним, гідним життям, на яке і заслуговують найсильніші.

Експерти заходу зазначили, що працюючи з ветеранами, важливо змінювати фокус: “Треба не ветеранів готувати, а суспільство до їх повернення”, що є комплексним питанням і першочергово потребує узгодженості дій,  координації зусиль всіх залучених сторін та підтримки з боку держави. 

Ми розуміємо, що хтось пішов воювати після школи, а хтось покинув навчання для того, щоб захищати Україну. Тому зараз ми мусимо думати про програми перекваліфікації. Маємо думати, як їм забезпечити цю можливість”, - сказала Директорка проєктів ГО "Простір можливостей",  Оксана Коляда

Спікерка наголосила, що нам потрібно змінювати мислення голів громад та інших членів нашої держави. Бо ми не повинні сприймати ветеранів, як ще одну соціальну вразливу групу. Адже вони точно можуть бути рушійною силою розвитку усіх реінтеграційних процесів.

Підтримав колегу Олександр Терещенко, ветеран російсько-української війни, ексзаступник Міністра у справах ветеранів 2019-2021 рр. та засновник міжнародного благодійного фонду імені О. Терещенка. Олександр висловив переконання, що ветерани – це не соціальне навантаження, а перевага суспільства.

Хочу звернутись до ветеранів. Ви ще не знаєте на що ви здатні. Безперечно вам буде важко, бо це наче ти прокидаєшся, а в тебе на кухні весілля. Однак ви маєте зрозуміти, що ви хочете і в чому прагнете розвиватись. Бо буде багато можливостей. І найкраще, що ви могли – це не захищати державу, а те, що ви ще можете зробити”, - Олександр Терещенко 

В контексті обговорення щодо того чи готове наше суспільство взаємодіяти з ветеранами Сергій Позняк, голова Асоціації Підприємців Ветеранів АТО зазначив, що цивільні мають перейматись, що відсутні робочі місця для ветеранів.

Ветеран – це перевага нації. Подивіться на міжнародний досвід. В усіх успішних країнах, лідери визріли з військових, ветеранів, учасників бойових дій”, - додав Сергій.

Підтримав колегу Олександр Віцан, кейсменеджер Фонду «Після Служби».
Спікер ділиться, що одна із проблем - це велика кількість інформації за короткий термін яку необхідно опанувати ветеранам та ветеранкам. 

"Багато хлопців та дівчат на сьогодні має контузії. Багато кому, як наслідок через контузії, запамʼятовування інформації є викликом. Це поширена проблема", - зазначає Олександр

За статистикою ГО “Юридична сотня” після 24 лютого 2022 року на гарячу лінію організації стосовно тих чи тих питань звернулось близько 68 535 ветеранів або осіб, що є членами родин. Про це резюмувала операційна менеджерка організації, Ганна Демиденко.

“Зараз радію, бо ветерани почали виникати у законодавчу історію. Тобто часто вони телефонують з питань, “а яка  ситуація з тим чи тим законопроєктом. Ми бачимо потребу у людей щодо обізнаності. Сьогодні кожен хоче знати свої права”, - додала спікерка.

Національний онлайн-захід "Об’єднуючи зусилля – робимо сильних сильнішими" виявився плідною платформою для обговорення та обміну досвідом щодо реінтеграції ветеранів. Виступи експертів та ветеранів підкреслили важливість створення освітніх та соціальних можливостей для ветеранів, сприяння розвитку ветеранських спільнот та належного визнання внеску ветеранів та ветеранок у розбудову громад та українського суспільства.

Захід відбувся в межах проєкту «Реінтеграція ветеранів та ветеранок війни через створення освітніх можливостей», що реалізується DVV International в Україні за фінансової підтримки Федерального міністерства закордонних справ Німеччини.

НАЛАШТУВАННЯ COOKIE
ВИ ЗАЛИШАЄТЕ ВЕБСТОРІНКУ DVV INTERNATIONAL
Важливо: Якщо ви натиснете на це посилання, ви залишите вебсторінку DVV International. DVV International не несе відповідальності за вміст сторонніх вебсайтів, до яких можна отримати доступ за посиланнями. DVV International не впливає на те, щодо яких ваших персональних даних здійснюється доступ та / або обробка на цих сайтах. Щоб отримати додаткову інформацію, перегляньте політику конфіденційності провайдера зовнішніх вебсайтів.