Освіта у тюрмах: в Мін’юсті обговорили проблеми доступу засуджених до навчання

10% – це цифра, не більше за яку має бути рівень повторної злочинності в Україні. Принаймні, таку ціль перед собою поставило Міністерство юстиції України на найближчі 5 років.

10% – це цифра, не більше за яку має бути рівень повторної злочинності в Україні. Принаймні, таку ціль перед собою поставило Міністерство юстиції України на найближчі 5 років.

Але чи сприяють наразі умови виконання покарань досягненню цієї цілі – питання відкрите.

Про це говорили під час засідання круглого столу в Міністерстві юстиції України, присвяченого питанням доступу до освіти у тюрмах.

На засіданні зібралися представники Міністерства освіти і науки України, Адміністрації Державної кримінально-виконавчої служби України, Пробація України, ДУ «Центр пробації», а також неурядових організацій, які працюють у пенітенціарних установах.

За словами заступника начальника Адміністрації ДКВС Олега Торкунова, надання якісних освітніх послуг – це чи не найважливіший фактор, що сприяє поверненню до суспільства людини, яка стала на шлях виправлення.

Однак на шляху до цього є низка перепон.

Зокрема, як зазначає начальник Управління соціально-виховної та психологічної роботи із засудженими Валерій Калівошко, існує питання недофінансування:

"Ми не можемо розвивати заходи з ресоціалізації, і це проблема. Закон говорить про те, що ми маємо надати можливість засудженим здобувати освіту, але така можливість є не у кожній колонії. Звісно, існує і людський фактор, коли постає питання мотивації. Нам потрібно мотивувати засуджених до навчання, щоб вони самі прагли брати участь в усіх заходах, що сприятють ресоціалізації. Людина повинна сама розуміти, що це для неї корисно"

Своїм баченням вирішення цієї проблеми поділився керівник FREE ZONE Олексій Загребельний:

"Важко зробити на базі установи доступними усі освітні послуги, що пропонує держава вільним громадянам. Простіше робити наголос на тому, щоб наближати людей, які відбувають покарання до системи послуг, які існують в громаді. Логічно: громада буде зацікавлена у тому, щоб люди, які скоїли злочин на її території і залишаться на ній після звільнення, виправилися і більше не чинили злочини.

У контексті цього нам потрібно створити можливості. Якщо професійна освіта в установах виконання покарань полягає лише у збірці вогнегасників, що роблять лише в колоніях, то такі навички на свободі людині не знадобляться. Тому ми говоримо про нові форми освіти, зокрема, дистанційну".

Перша заступниця директора Центру пробації Ірина Яковець також наголосила на зміні парадигми роботи навчальних закладів:

"У інших країнах (США, Німеччина) навчальний заклад зацікавлений у виконанні певної соціальної, у тому числі, функції, навчаючи людей, які відбувають покарання в установах або знаходяться під опікою пробації. Це – соціальна місія. Таких людей враховують і намагаються надати їм можливість використовувати різні освітніх форми переважно дистанційно.

Представники освітніх закладів ходять до установ та проводять певні курси перед навчальним семестром, щоб мотивувати людину. Міністерство юстиції не вирішить вирішення цього питання. І освіта в колоніях не буде в пріоритеті, якщо ми не вплинемо на місцеві органи влади. Ми можемо закласти зміни в законодавство і зробити запобіжники, зобов'язавши враховувати ці моменти. І це не має обов’язково бути формальна освіта, це може бути і неформальна, оскільки нашим клієнтам достатньо вийти з переконанням: "Я хочу вчитися далі".

Зокрема, на важливості доступу до неформальної освіти, такої як курси життєвих навичок, наголосив директор DVV International в Україні Олег Смірнов. За його словами, засудженим важливо здобути навички спілкування, вирішення життєвих питань, що можуть виникнути після звільнення тощо.

"Тут не можна говорити лише про набуття середньої або професійної освіти, а треба говорити ширше про надання можливостей здобуття гнучких навичок. І у цьому процесі надважливу роль грають саме неурядові організації"

Зважаючи на це, важливо розробити комплексну програму підготовки засуджених до звільнення з оцінкою ризиків та потреб, переконаний керівник БО «Світло надії» Роман Дрозд.

На його думку, це допоможе державі досягнути цілі знизити відсток рецидивів до 10%.

Так само необхідно співпрацювати і з суб’єктам соціального патронажу, місцевими органами самоврядування: об’єднати зусилля і департаменту освіти, і громадськості, і установ виконання покарань.

Таким чином нам вдасться створити комфортні умови для отримання якісної освіти в тюрмах

НАЛАШТУВАННЯ COOKIE
ВИ ЗАЛИШАЄТЕ ВЕБСТОРІНКУ DVV INTERNATIONAL
Важливо: Якщо ви натиснете на це посилання, ви залишите вебсторінку DVV International. DVV International не несе відповідальності за вміст сторонніх вебсайтів, до яких можна отримати доступ за посиланнями. DVV International не впливає на те, щодо яких ваших персональних даних здійснюється доступ та / або обробка на цих сайтах. Щоб отримати додаткову інформацію, перегляньте політику конфіденційності провайдера зовнішніх вебсайтів.