Розробка проєктів з доступу до освіти для засуджених: семінар для неурядових організацій

У Києві відбувся семінар для представників 13 неурядових організацій з усієї України щодо розробки і реалізації проєктів з розширення доступу до освіти для засуджених та звільнених

Освіта і повторна злочинність – взаємопов’язані поняття. Так, за попередніми підрахунками, лише 56% засуджених у колоніях мають середню освіту, 17% – спеціальну і 1% – вищу.

Але водночас у 2017-2018 роках лише 25 засуджених з 60 тисяч отримували вищу освіту за дистанційною формою навчання. 

Незважаючи на те, засудження не є обмеженням для отримання освіти, доступ до неї залишається відкритим питанням в пенітенціарній системі.

Зважаючи на це, у Києві відбувся семінар для представників 13 неурядових організацій з усієї України щодо розробки і реалізації проєктів з розширення доступу до освіти для засуджених та звільнених.

За словами керівника FREE ZONE Олексія Загребельного, держава – це сервіс, що надає послуги. Однак в пенітенціарній системі підходи до надання послуг засудженим залишаються тими ж. У таких умовах саме неурядові організації стають рушійною силою змін.

Наразі в Україні триває реформа децентралізації. Усі значні повноваження та бюджети передаються від державних органів органам місцевого самоврядування. Відтак саме місцева влада вирішує, на що витрачатимуться бюджетні кошти. І часто пенітенціарні установи залишає чи не останніми у цьому переліку, аргументуючи, що надання освітніх послуг та сервісів засудженим – не є питанням місцевих бюджетів.

Тому ми взяли на себе завдання формувати бачення місцевої влади та відповідальність громади за підтримку, допомогу, надання освітніх послуг для людей, які знаходяться в установах виконання покарань“, – зазначає Олексій.

Він переконаний, що це – найбільш реалістичний шлях системного вирішення питань забезпечення доступу засуджених до якісних, своєчасних послуг.

Як стверджує кандидатка юридичних наук Марина Рудницьких, тюрма не повинна мати кордонів, бути закритою, мати самозабезпечення, свою роботу, медицину та освіту. Вона має бути максимально інтегрована та відкрита.

«Колонія – це дзеркало суспільства, і завжди в тюрмі буде гірше, ніж за її межами. Тому реформування освіти неодмінно супроводжують і незрозумілість установ в установах виконання покарань. І зараз важливою є також і співпраця з Міністерством освіти і науки, оскільки в пенітенціарних закладах також мають працювати механізми здобуття сучасної освіти: як формальної, так і неформальної”, – переконана вона.

Так, на думку керівника благодійної організації “Світло Надії” Романа Дрозда, важливим питанням залишається сталість, коли успішні інтервенції не губляться, а продовжують впроваджуватися в установах виконання покарань. Для цього необхідно об’єднуватися і змінювати політику на національному рівні.

Протягом двох днів семінару учасники розглянули проєкти, що планують реалізовувати неурядові організації протягом 2020 року у пенітенціарних установах, обговорили загальні принципи та конкретні кейси, що вже діють у виправних установах, ознайомилися з нормативно-правовим забезпеченням та практикою реалізації права засуджених на освіту в Україні тощо.

Захід організувала DVV International Ukraine у партнерстві з FREE ZONE за фінансової підтримки Федерального міністерства закордонних справ Німеччини.

 

 

НАЛАШТУВАННЯ COOKIE
ВИ ЗАЛИШАЄТЕ ВЕБСТОРІНКУ DVV INTERNATIONAL
Важливо: Якщо ви натиснете на це посилання, ви залишите вебсторінку DVV International. DVV International не несе відповідальності за вміст сторонніх вебсайтів, до яких можна отримати доступ за посиланнями. DVV International не впливає на те, щодо яких ваших персональних даних здійснюється доступ та / або обробка на цих сайтах. Щоб отримати додаткову інформацію, перегляньте політику конфіденційності провайдера зовнішніх вебсайтів.