Літня академія країн регіону східного сусідства (Латвія, 2016)

У період із 21 по 28 серпня 2016 року в Латвії проходила Літня академія

У період із 21 по 28 серпня 2016 року в м. Рига (Латвія) проходила Літня академія країн регіону східного сусідства щодо розгляду питань професіоналізації освіти дорослих.

Академія зібрала міжнародних експертів і представників навчальних закладів, дослідних інститутів, державних та приватних закладів післядипломної освіти України, Молдови, Білорусії та Узбекистану, небайдужих до сучасних практик у сфері освіти дорослих, досвідчених і готових внести вклад у розробку нових навчальних програм, посібників і матеріалів.

Від Державної пенітенціарної служби України у заході брав участь Олег ДУКА, начальник Білоцерківського училища професійної підготовки персоналу ДКВС України. Візит керівника відомчого навчального закладу до Латвії відбувся завдяки підписаному у минулому році Меморандуму про співпрацю ДПтС України, Міністерства освіти і науки України з представництвом Німецької неурядової організації «Німецьке об’єднання народних університетів» DVV International у галузі освіти засуджених та персоналу органів і установ виконання покарань.

Організували і цікаво провели навчання учасників у Літній академії Аніта ЯКОБСОНЕ, регіональний директор Німецької неурядової організації «Німецьке об’єднання народних університетів» DVV International; Саскія ЄШЕНБАХЕР, дослідник і викладач кафедри освіти дорослих і неперервної освіти в Університеті Аугсбургу (Німеччина); Тетяна КЛОУБЕРТ, докторант і дослідник кафедри педагогіки, освіти дорослих і неперервної освіти Університету Аугсбургу (Німеччина); Єдвард ТЕЙЛОР, професор освіти дорослих в Університеті Penn State Harrisburg (США) і Томс УРДЗЕ, член управління латвійської тренінгової компанії Saliedet.Lv, який спеціалізується на розвитку команд та лідерстві (Латвія).

Міжнародні експерти доступно розкрили такі теми:

  • трансформаційне навчання: теорія, дослідження і практика,
  • само-направлене навчання;
  • етика освіти дорослих.

Учасники уважно слухали і співвідносили отриману від експертів інформацію до теперішнього стану справ своєї країни в освіті дорослих, активно дискутували щодо інтеграції сучасних міжнародних теоретичних і практичних підходів, обмінювалися власним досвідом із розробки та впровадження ефективних заходів щодо професіоналізації освіти.

Пізнавальним для представників України, Молдови, Білорусії та Узбекистану стало відвідання освітніх центрів для дорослих у містах Ризі й Цесіс та Земгальського регіонального центру розвитку компетенцій. Привернув увагу учасників Центр освіти дорослих Морського коледжу Novikontas (м. Рига) своїми навчальними аудиторіями, оснащеними новітніми симуляторами (капітанськими рубками з засобами керування кораблями різних класів), у яких працівники морської галузі практично відпрацьовують різні ситуаційні вправи.

Заняття у Літній академії країн регіону східного сусідства було плідним і тривало сім незабутніх днів. Щодо проведення вільного від навчання часу, то воно також було досить змістовним. Адже гості відвідали вечірню Юрмалу й екологічне господарство «Ekokruzes», що у селі Яунпіебалга; ознайомилися зі Стежиною здоров’я і рекреаційним центром «Lido»; побували на екскурсії у Рундальському палаці та його парку.

28 серпня ц.р. учасники заходу вирушили з аеропорту «Рига» до рідних міст із великим бажанням поділитися зі співвітчизниками новими знаннями щодо професіоналізації освіти дорослих і враженнями від красивої та яскравої Латвії.

Автор

Наталія Захарченко, 
викладач-методист – начальник кабінету
педагогічної майстерності 
Білоцерківського училища професійної підготовки
персоналу ДКВС України

Посилання на офіційне джерело

 

Вітаємо на сайті DVV International Eastern Neighbours

НАЛАШТУВАННЯ COOKIE
ВИ ЗАЛИШАЄТЕ ВЕБСТОРІНКУ DVV INTERNATIONAL
Важливо: Якщо ви натиснете на це посилання, ви залишите вебсторінку DVV International. DVV International не несе відповідальності за вміст сторонніх вебсайтів, до яких можна отримати доступ за посиланнями. DVV International не впливає на те, щодо яких ваших персональних даних здійснюється доступ та / або обробка на цих сайтах. Щоб отримати додаткову інформацію, перегляньте політику конфіденційності провайдера зовнішніх вебсайтів.