Стали відомі імена переможців конкурсу з радянської історії

Відбулася онлайн-церемонія нагородження переможців конкурсу «Радянське минуле: (пере)осмислення історії».

28 червня 2022 року відбулася онлайн-церемонія нагородження переможців конкурсу «Радянське минуле: (пере)осмислення історії». У заході взяли участь більше 70 учасників з різних регіонів України. Під час церемонії організатори оголосили рейтинг конкурсних робіт та призові місця, які посіли учасники.

Загалом на конкурс було подано 65 колективних робіт. Після двоетапної перевірки, журі відібрало 27 переможців. 7 робіт посіли перше місце, 9 – друге, та 11 – третє. Список переможців та бали від членів журі можна переглянути за посиланням.

Зі словами привітання до учасників церемонії звернулася Катаріна Шаупп-Карманн, керівниця відділу культури, освіти та національних меншин посольства Німеччини в Україні. Вона відзначила неймовірну мотивацію молодих дослідників, які попри війну працювали над своїми доробками.

Привітали переможців і представники європейської мережі EUSTORY: Катя Фауссер та Інка С’ютс. Вони поділилися інформацією про можливості для молоді, які дає їхня мережа та анонсували кілька заходів, покликаних дати молодим людям з України можливості для спілкування та обміну досвідом зі своїми ровесниками у Європі.

Серцем церемонії стала панель, у межах якої представники команд переможців розказали про свій досвід проведення досліджень. Перший дедлайн конкурсу – 1 березня – практично збігся з початком повномасштабного російського вторгнення, і багато учасників відмічали, наскільки важко було їм довести до кінця свої дослідження та надіслати їх на конкурс.

Війна внесла свої корективи: багато учасників відреагували на факт російської агресії спробою подивитися на тоталітарне радянське минуле як на першоджерело нинішнього російського агресивного шовінізму та злочинів проти людяності.

На церемонії були присутні багато учасників із тимчасово окупованих територій. Більшість із них переїхала до інших областей України або за кордон. Але були також і ті, хто фізично перебували під окупацією, але бажання долучитися до своєї команди переважило у них страх наразитися на небезпеку з боку російської окупаційної влади. 

Члени журі, що доєдналися до заходу – Георгій Касьянов, Елла Ситник та Людмила Махун – розказали, наскільки важко було обрати переможців в умовах війни. Людмила Махун підмітила оригінальність конкурсних робіт. За її словами, на відміну від попередніх років, цього разу були відсутні роботи, які подавалися на кілька конкурсів, що свідчить про цікавіть учасників саме до формату проєкту «Радянське минуле: (пере)осмислення історії».

Елла Ситник додала, що порівняно з попереднім конкурсом, змінився акцент досліджень: конкурсанти ставили за мету не занурення в історичну епоху через зображення радянського побуту, а відображення внутрішнього стану радянської людини. «Дуже важливим аспектом конкурсних робіт було відчуття емпатії до свідків історії», – стверджує вона.

«З робіт, які я переглянув, можна зробити висновок, що радянське минуле нарешті стає минулим», – резюмував Георгій Касьянов. На його думку, попри те, що окремим роботам все ще притаманна некритична ностальгія, можна простежити позитивну динаміку розвитку якості учнівських досліджень.

Конкурс проводиться у межах проєкту “Між забуттям та ностальгією: радянська та пост-радянська пам’ять у сім’ях та громадах”, що виконується у Вірменії, Грузії, Молдові та Україні спільно Інститутом міжнародного співробітництва Німецької асоціації народних університетів (DVV International) та Фондом Кербера за фінансової підтримки Федерального міністерства закордонних справ Німеччини. Більше читайте тут.

НАЛАШТУВАННЯ COOKIE
ВИ ЗАЛИШАЄТЕ ВЕБСТОРІНКУ DVV INTERNATIONAL
Важливо: Якщо ви натиснете на це посилання, ви залишите вебсторінку DVV International. DVV International не несе відповідальності за вміст сторонніх вебсайтів, до яких можна отримати доступ за посиланнями. DVV International не впливає на те, щодо яких ваших персональних даних здійснюється доступ та / або обробка на цих сайтах. Щоб отримати додаткову інформацію, перегляньте політику конфіденційності провайдера зовнішніх вебсайтів.