Exhibition “Adult education in crucial moments of history: Ukrainian and German experience”

The discussion and exhibition took place in National Museum of History of Ukraine

У листопаді 1989 року впав Берлінський мур, що розділяв Німеччину (9 листопада 1989 року – офіційна дата падіння Берлінського муру), 21 листопада вважають початком Євромайдану  та Революції гідності в Україні. Проте у цих знакових подіях спільний не тільки місяць, у який вони відбулися. Серед іншого, ці події стали переломними у процесах в освіті дорослих.

Осмислити роль і досвід освіти дорослих у переломні часи намагались експерти зі сфери освіти дорослих із України та Німеччини у форматі спільних заходів в рамках #ТижніНімеччини в Україні.

6 листопада відбулось відкриття виставки-презентації «Освіта дорослих у переломні часи: німецько-український досвід».

Світлини, представлені на фотовиставці розповідають історії розвитку освіти дорослих після подій на Майдані. Історії небайдужих викладачів, експертів та ентузіастів у сфері освіти дорослих, які впроваджують освітні програми і курси для дорослих людей у своїх громадах, слухачів курсів, чиє життя так чи інакше, змінилось після навчання.

Екскурсії фотовиставкою

7-9 листопада, 12:00-13:00

 Запрошуємо усіх бажаючих на екскурсії фотовиставкою «Освіта дорослих у переламні часи: німецько-український досвід». Тема екскурсій –  паралелі в історіях України та Німеччини в осмисленні минулого через освіту дорослих.

Місце проведення: Національний музей історії України, вул. Володимирська, 2, поверх 4.

____________________________________________________________________________________

Також під час виставки-презентації відбулась панельна дискусія «Освіта дорослих як інструмент подолання наслідків кризових періодів».

«Україна стала дорослою після усіх тих трагічних  подій, що стались на Майдані. Відбулася важлива зміна у суспільній свідомості – ми почали брати відповідальність за своє майбутнє. Відповідальність – це доросла риса. Тут уже починається освіта дорослих… Ми маємо отримати такі ж права і можливості для освіти дорослих в Україні, які мають народні університети Німеччини» – зазначив Юрій Петрушенко, один із спікерів панельної дискусії «Освіта дорослих як інструмент подолання наслідків кризових періодів», викладач і тренер, заступник Правління ГС «Українська асоціація освіти дорослих».

На відкритті фотовиставки та панельній дискусії ділились досвідом експерти у сфері освіти та навчання дорослих із Німеччини:

  • Д-р Ральф Еглер, директор Народного університету земельного округу Лейпциг
  • Ольга Фітцтум, директорка Народного університету району Ваймарер-ланд
  • Сільвія Кренке, виконавча директорка Тюрингської асоціації народних університетів

Німеччина має унікальний та багатий досвід у сфері освіти дорослих – традицію і досвід народних університетів. Д-р Ральф Еглер зазначив, що народні університети в Німеччині відіграли важливу роль у об’єднанні суспільства після 1989 року. Важливим було впровадження не лише курсів підвищення професійної кваліфікації, а і курсів громадянської освіти (які є повністю безкоштовними для громадян і фінансуються з бюджетів федеральних земель, у той час, коли професійні курси можуть частково оплачуватись самими студентами). За 2019 рік було виділено 2,5 мільйонів євро на фінансування курсів громадянської освіти у Німеччині.

«Ми зіштовхуємось теж з ситуацією, про яку говорять українські колеги, коли у певної кількості людей, особливо старшого віку, залишається сентимент за соціалістичним минулим. Адже тоді (у часи Німецької демократичної республіки – прим.ред.) вони були молодими, ковбаса була дешева і таке інше… А після об’єднання вони, на їх думку, це втратили… Ми теж думаємо над тим, як вивітрити радянську ідеологію із голів людей. На моє переконання це можливо лише завдяки діалогу, емпатії , намаганні зрозуміти, що відбувається у голові іншої людини. Поважати почуття та думки іншої людини…» – додав д-р Ральф Еглер.

Контактна особа: Алевтина Гармаш, 0964142897, harmash@uaod.org.ua

Cookie-Settings
YOU ARE LEAVING DVV INTERNATIONAL
Important notice: If you click on this link, you will leave the websites of DVV International. DVV International is not responsible for the content of third party websites that can be accessed through links. DVV International has no influence as to which personal data of yours is accessed and/or processed on those sites. For more information, please review the privacy policy of the external website provider.