Відбувся навчальний візит до Німеччини для експертів у сфері освіти дорослих з Молдови та України

На початку листопада відбулася навчальна поїздка до Німеччини для менеджерів освіти дорослих з Молдови та України.

31 жовтня – 7 листопада за підтримки DVV International Ukraine відбувся навчальний візит представників сфери освіти дорослих до Німеччини. Учасниками візиту стали менеджери освіти дорослих з Молдови та України. Українську делегацію представили керівники центрів навчання та освіти дорослих з таких міст як Суми, Львів, Мелітополь, Нікополь, Вінниця та Миколаїв. Також членом української групи став представник Міністерства освіти і науки України Олег Шаров.

Метою поїздки було ознайомити учасників із тим, як працюють німецькі народні університети та інші провайдери освіти дорослих.

У межах програми учасники відвідали народні університети Дармштадта, Мангайма, Фрехена, Бонна. Також під час візиту відбулася зустріч із очільником регіональної асоціації народних університетів землі Північної Рейн-Вестфалії та президентом Європейської асоціації освіти дорослих. У рамках культурної частини візиту група завітала до історичного музею у Бонні, музею кераміки, а також відвідала екскурсії містами Німеччини.

Завдяки візиту учасники підвищили свою обізнаність про німецький досвід керування центрами освіти дорослих, роботи з тренерами, профорієнтації дорослих, мережування та налагодження партнерств.

«Основна мета цього візиту була дійсно побачити, як працює освіта дорослих у Німеччині і, звісно, поглянути, як працюють народні університети, – поділилася Вікторія Фургало, керівниця Центрів Едукації «ЦЕ» (м. Львів).

«Ми, по суті, їздили різними містами, відвідували різні університети або зустрічалися із кимось із муніципалітету, і нам там уже розповідали, яким чином вони функціонують, яка тематика, яке фінансування. Представники народних університетів були максимально відкриті, хотіли по всіх таких пунктах показати, як це в них діє».

Про те, що вразило під час візиту, розповіла Тетяна Однорог, керівниця Центру освіти дорослих «Перший» (м. Мелітополь, Запорізька обл.): «У деяких центрах є по п'ять тисяч освітніх програм на рік. Коли я почитала програми (курсів, – ред.), то там багато одноденних лекцій, екскурсій і такого іншого. Але враховуючи, скільки часу витрачається на організаційні моменти (а з нашого досвіду, щоб організувати майстерклас чи курс, який діє постійно, потрібна майже одна й та сама кількість часу), такі масштаби дуже вражають». 

«Я для себе взяла те, що можна реалізовувати більш короткотривалі освітні програми. Бо (представники центрів освіти дорослих Німеччини, – ред.) якраз наголошували на тому, що люди не дуже хочуть на довготривалі курси. Вони хочуть отримувати хороші експрес-курси, які дають швидкі навички. Мені ще сподобалось, що вони організовують екскурсії – різні, за різними напрямками. Тобто збирати якісь такі лекції, дискусії на актуальні теми – теж цікаво. Є такі напрямки й теми, які ти не можеш “упакувати” в курс. Але на такі теми можна організовувати обговорення і збирати людей», – зазначила Тетяна.

Серед особливостей організації роботи народних університетів за відгуками учасників можна виокреми, зокрема, такі:

  • подолання труднощів із наданням освітніх послуг у регіонах, що мають значну протяжність, зокрема, через організацію онлайн-курсів;
  • адаптація змісту курсів до потреб широкої цільової аудиторії;
  • наявність короткотривалих освітніх курсів, які тривають по 2-3 години, а також значна кількість екскурсійних виїздів в рамках курсів;
  • наявність індивідуальних професійних консультацій для громадян;
  • наявність інтеграційних курсів для мігрантів та курсів із базової грамотності.

Сподіваємося, всі учасники візиту використають здобутий досвід із користю для розвитку центрів освіти і навчання протягом життя у своїх регіонах.

Cookie-Settings
YOU ARE LEAVING DVV INTERNATIONAL
Important notice: If you click on this link, you will leave the websites of DVV International. DVV International is not responsible for the content of third party websites that can be accessed through links. DVV International has no influence as to which personal data of yours is accessed and/or processed on those sites. For more information, please review the privacy policy of the external website provider.