Українсько-німецький діалог на рівні міст продовжується в межах проєкту Urban X-Change

Протягом 2-4 липня в межах проєкту Urban X-Change Network у м. Целле відбувся освітній фестиваль, у якому взяли участь представники освіти дорослих із м. Сум. Протягом фестивалю відбувалися тематичні лекції, воркшопи та дискусії.

2-4 липня в межах проєкту Urban X-Change Network у місті Целле відбувся освітній фестиваль, у якому взяли представники освіти дорослих із міста Суми. Протягом двох днів відбувалися тематичні лекції, воркшопи та дискусії. Зокрема, учасники обговорювали напрями подальшої кооперації у сфері освіти дорослих між містами-побратимами. 

Urban X-Change Network – це проєкт, реалізований Німецькою асоціацією освіти дорослих (DVV International) за фінансування Федерального міністерства закордонних справ Німеччини, що розпочався у вересні 2021 року та триватиме до грудня 2023 року. Його метою є посилити міжнародну співпрацю між містами, центрами освіти дорослих та громадянським суспільством. Мережа Urban X-Change передбачає низку заходів: воркшопи, тренінги, майстер-класи, фестивалі на актуальні теми для міст-побратимів, а також онлайн-сесії, під час яких німецькі колеги представлять активності, які на часі для українців, та навпаки. 

Разом із іншими представниками інституцій міста Сум, захід відвідала керівниця Центру освіти впродовж життя Ганна Швіндіна. За словами пані Ганни, в межах заходу вирішувалося два основих завдання: гуманітарна місія та продовження потужної кооперації із німецькими провайдерами освіти дорослих. Вона додала, що ще з початку російського вторгнення місто-побратим Целле активно допомагало Сумам, надавши засоби першої медичної допомоги, автівки, продукти харчування тощо. Так як з початком війни вкрай багато сумчан виїхало й чимало експатів опинилися саме в Целле, то до плану партнерства міст додалась і робота з експатами. Відтак, проєкт був доопрацьований у березні і нині є адаптованим до нових реалій сьогодення.

«Мені сподобалося, що у німецьких колег дуже багато курсів саме для експатів, для тих, хто переїхав: із податків, як правильно їх платити, курси німецької мови, для німців курси української мови. Тобто вони роблять все для того, щоб людина інтегрувалася», – ділиться своїми враженнями після відвідування фестивалю Ганна Швіндіна. 

Нагадаємо, що торік для проєктного партнерства було обрано дві пари міст-побратимів із Німеччини та України: Лейпциг і Київ, Целле і Суми. Пізніше в рамках проєкту Urban X-Change у представників міст Целле та Сум з’явилась ідея проводити освітні фестивалі. А в жовтні 2021 року відбувся фестиваль «Мистецтво вчитися разом» в Сумах у межах Тижнів Німеччини в Україні. Протягом 2022-2023 років в рамках проєкту планується реалізувати у містах-побратимах низку заходів в рамках узгодженої тематики. Тож завдяки Urban X-Change Network співпраця України та Німеччини у сфері освіти дорослих продовжує розвиватись і з часом плоди цього партнерства стануть ще ціннішими.

Cookie-Settings
YOU ARE LEAVING DVV INTERNATIONAL
Important notice: If you click on this link, you will leave the websites of DVV International. DVV International is not responsible for the content of third party websites that can be accessed through links. DVV International has no influence as to which personal data of yours is accessed and/or processed on those sites. For more information, please review the privacy policy of the external website provider.